GOTUJ ZDROWO I SZYBKO. 7 SPOSOBÓW NA ZAOSZCZĘDZENIE CZASU W KUCHNI.


GOTUJ

Zdrowie odżywanie jest ważne, ale wymaga więcej czasu i zaangażowania, niż spożywanie gotowych posiłków. Nie oznacza to, że na rzecz zdrowia musisz zrezygnować z relaksu po pracy i większość wolnego czasu spędzać w kuchni. Wystarczy znać kilka trików, aby gotować szybko, a przy tym zdrowo.


  • Planuj. Dzięki temu nie będziesz codziennie tracić czasu na zastanawianie się, co zrobić na obiad. To pomoże Ci również tak zorganizować gotowanie, aby za jednym razem przyrządzić kilka posiłków.
  • Gromadź zapasy. Nie musisz robić zakupów codziennie. Wiele produktów spożywczych można przechowywać przez długi czas. Jeśli często jesz kasze, makarony i używasz sporo mąki, kup te produkty raz na miesiąc w większej ilości. Dzięki temu będziesz mieć je zawsze pod ręką, gdy trzeba będzie szybko ugotować obiad.
  • Gotuj raz, a porządnie. Nie musisz przecież codziennie mieć innego menu. Ugotuj posiłek na 2-3 dni. Zmień dodatki (zamiast kaszy – makaron),a dania nie będą nudne.
  • Wejdź w rutynę. Zwykle jej nie lubimy, ale w kuchni sprawi, że gotowanie stanie się łatwiejsze, a co za tym idzie, będziesz poświęcać na nie mniej czasu.
  • Znajdź pomocnika. Zaangażuj swoich domowników we wspólne gotowanie. Im więcej rąk do pracy, tym lepiej. Nie tylko pójdzie szybciej, ale będzie też raźniej.
  • Gotuj proste dania. Wystarczą 3 dobrej jakości produkty, aby przyrządzić smaczny i zbilansowany posiłek. Dołącz do tego przyprawy, zrób ciekawy dodatek i jedzenie nabierze smaku i kolorów.
  • Kup odpowiednie narzędzia. W kuchni ważne są nie tylko produkty, ale również narzędzie służące do przygotowywania jedzenia. Blender, robot kuchenny czy dobrej jakości patelnia znacznie ułatwią gotowanie.


Tych kilka prostych porad sprawi, że gotowanie przestanie być żmudnym obowiązkiem i będziesz mieć czas na relaks, jednocześnie zachowując zdrową dietę.

Podobne aktualności