JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ?


JAK

Sposób przechowywania żywności jest bardzo ważny, ponieważ ma ogromny wpływ na jej trwałość. Należy zwrócić uwagę na trzy kwestie, aby we właściwy sposób magazynować produkty spożywcze: wybór miejsca, dobór pojemnika do przechowywania oraz odpowiednie granice czasowe.


Produkty świeże, surowe lub ugotowane najlepiej przechowywać w lodówce. Bardzo istotne jest rozmieszczenie ich na półkach. Na samej górze najlepiej ustawić kefiry, jogurty oraz mleko. Półka średnia (czyli tam, gdzie jest najchłodniej) przeznaczona jest dla ugotowanych dań oraz wszystkich produktów o krótkiej trwałości (wędlina, twaróg). Dolne szuflady to z kolei najlepsze miejsce dla warzyw i owoców.


Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie warzywa i owoce lubią niskie temperatury. Cytrusy, banany, a także nasze polskie gatunki zawierające skrobię tracą zapach, smak i ciemnieją. Z kolei ziemniaki trzymane w lodówce mogą szybko spleśnieć. Produkty sypkie, takie jak kasze czy makarony, najlepiej przechowywać w suchych i ciemnych miejscach. Idealnie sprawdzą się tu szafki w kuchni czy spiżarnia.


Szkło i porcelana to materiały doskonałe do przechowywania produktów świeżych, ponieważ nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Warto do takich pojemników przełożyć np. napoczęty twaróg, aby dłużej zachować jego świeżość.


Pojemniki plastikowe, jeśli zostały przeznaczone do kontaktu z żywnością, będą dobrym wyborem dla kasz, makaronów czy cukru. Warto zwrócić uwagę, aby były szczelnie zamykane. Dzięki temu nie będziesz mieć problemów z molami spożywczymi.

Metalowe pojemniki nie mogą służyć do przechowywania kwaśnych produktów, ponieważ dojdzie do groźnych dla zdrowia reakcji. Termin przydatności do spożycia to data, po upłynięciu której nie powinno się spożywać danego produktu, nawet, jeśli był prawidłowo przechowywany. Trzeba pamiętać, że data ta dotyczy produktów zamkniętych. Po otwarciu należy spożyć je w ciągu 2-3 dni, a czasem nawet szybciej.


Prawidłowe przechowywanie żywności to gwarancja, że jedzenie będzie zdrowe, smaczne i nie zaszkodzi Twojemu żołądkowi.

Podobne aktualności