Karnawał nieodłącznie
kojarzy się z czasem zabawy, ale również czasem dobrego jedzenia. W Polsce w
tym okresie król jest tylko jeden - PĄCZEK. Nadziewany marmoladą różaną,
truskawkową lub wieloowocową, czekoladą, bakaliami, oblany lukrem lub
dopieszczony skórką z pomarańczy, z dziurką lub też bez... Polacy kochają je w
każdej formie! Z tej okazji mamy dla Was doskonałą propozycję, która, mamy
nadzieję, będzie dla Was doskonałym impulsem do przygotowania pączków dla
Waszych bliskich. Prezentujemy Wam przepis na
przepyszne piwne pączki.
Piwne pączki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- ok. 250 ml piwa jasnego lub pszenicznego Brofaktura
- 150 ml śmietany 30% lub 36%
- 10 dag drożdży
- szczypta sody oczyszczonej
- 20 ml octu lub spirytusu
- 1/2 kostki masła
- olej do smażenia
- marmolada
- cukier puder/lukier/czekolada/skórka z pomarańczy/cukierki do dekoracji
Sposób
przygotowania:
1. Mąkę przesiać do
miski.
2. Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami ciepłej
wody.
3. Masło rozpuścić w rondelku, piwo odrobinę podgrzać, jajka roztrzepać z
octem/spirytusem.
4. Gdy drożdże wyrosną, należy dodać je do mąki i delikatnie wgnieść palcami.
Następnie dodać letnie piwo, żółtka i roztrzepane jajko. Na końcu dodać
rozpuszczone masło i śmietanę. Wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji,
aż ciasto będzie odchodziło od boków miski - musi być dobrze napowietrzone, aby
pączki były puszyste.
5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.
1 godzinę
6. Gdy ciasto wyrośnie, należy podzielić je na małe kawałki i w każdy wkładać
łyżeczkę marmolady do środka. Następnie należy ulepić z nich kulki i ułożyć na
ok. 20 min. na posypanej mąką stolnicy.
7. Rozgrzać tłuszcz. Wrzucać pączki na gorący tłuszcz - "brzuszkiem"
do góry. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć i osuszyć na
ręczniku papierowym.
8. Gdy pączki wystygną, udekorować w dowolny sposób.
Przepis przygotowany przez szefa kuchni Jarosława Roszaka.