Przepis na piwne pączki


Przepis

Karnawał nieodłącznie kojarzy się z czasem zabawy, ale również czasem dobrego jedzenia. W Polsce w tym okresie król jest tylko jeden - PĄCZEK. Nadziewany marmoladą różaną, truskawkową lub wieloowocową, czekoladą, bakaliami, oblany lukrem lub dopieszczony skórką z pomarańczy, z dziurką lub też bez... Polacy kochają je w każdej formie! Z tej okazji mamy dla Was doskonałą propozycję, która, mamy nadzieję, będzie dla Was doskonałym impulsem do przygotowania pączków dla Waszych bliskich. Prezentujemy Wam przepis na przepyszne piwne pączki.

 

Piwne pączki

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- ok. 250 ml piwa jasnego lub pszenicznego Brofaktura
- 150 ml śmietany 30% lub 36%
- 10 dag drożdży
- szczypta sody oczyszczonej
- 20 ml octu lub spirytusu
- 1/2 kostki masła
- olej do smażenia
- marmolada
- cukier puder/lukier/czekolada/skórka z pomarańczy/cukierki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski.
2. Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami ciepłej wody. 
3. Masło rozpuścić w rondelku, piwo odrobinę podgrzać, jajka roztrzepać z octem/spirytusem.
4. Gdy drożdże wyrosną, należy dodać je do mąki i delikatnie wgnieść palcami. Następnie dodać letnie piwo, żółtka i roztrzepane jajko. Na końcu dodać rozpuszczone masło i śmietanę. Wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji, aż ciasto będzie odchodziło od boków miski - musi być dobrze napowietrzone, aby pączki były puszyste.
5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę
6. Gdy ciasto wyrośnie, należy podzielić je na małe kawałki i w każdy wkładać łyżeczkę marmolady do środka. Następnie należy ulepić z nich kulki i ułożyć na ok. 20 min. na posypanej mąką stolnicy.
7. Rozgrzać tłuszcz. Wrzucać pączki na gorący tłuszcz - "brzuszkiem" do góry. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym.
8. Gdy pączki wystygną, udekorować w dowolny sposób.

 

Przepis przygotowany przez szefa kuchni Jarosława Roszaka.