Kilka przepisów na zdrowe i modne dania i dodatki z dynią w roli głównej.


Kilka

Dynia to nieodłączny element w jesiennym jadłospisie. Nie tylko pięknie komponuje się z krajobrazem złotej, polskiej jesieni, ale także dostarcza wiele wartości odżywczych. Miąższ dyni bogaty jest w witaminę A, witaminę B oraz minerały: magnez, żelazo i fosfor.  Za jej intensywny kolor odpowiada beta karoten, który ma korzystny wpływ układ odpornościowy oraz tworzy naturalny filtr UV. Co więcej dzięki regularnym spożywaniu beta karotenu, jesteśmy w stanie przedłużyć letnią opaleniznę. Natomiast pestki dyni są źródłem witaminy E, magnezu, cynku oraz kwasów niskotłuszczowych. To za ich sprawą odkładanie złogów cholesterolu we krwi jest znikome. Warto też w wspomnieć o kaloriach, bo w 100g dyni jest zaledwie 27 kcal.




Poniżej kilka jesiennych propozycji na wykorzystanie dyni w naszej kuchni.


KREM Z DYNI- zawsze idealny!


Składniki:
•    1 kg dyni
•    1 cebula
•    1 łyżka masła
•    3 ząbki czosnku
•    1 szklanka śmietany
•    3 szklanki bulionu warzywnego
•    szczypta soli
•    szczypta pieprzu czarnego
•    szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy razem.  Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do cebuli i czosnku, podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy dynię bulionem i duśmy do momentu, aż zmięknie czyli ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy całość do przestudzenia, a następnie blendujemy. Do zmiksowanej dyni dodajemy śmietanę, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.

Krem podajemy z uprażonymi pestkami dyni.




DYNIOWE FRYTKI - alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych


Składniki:
•    0,5 kg dyni hokkaido
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    1 ząbek czosnku
•    zioła do smaku


Przygotowanie:
Z dyni usuwamy środek wraz z pestkami i  kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki dyni. Na blaszce do pieczenia układamy dynię i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 160°C.




PUREE DYNIOWE- do sernika, syropu dyniowego lub po prostu mus!


Składniki:
•    2-3 kg dynia


Przygotowanie:
Z dyni usuwamy pestki i pokroimy w średniej wielkości kawałki, które ułożymy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 180°C  przez 30 - 40 minut do miękkości dyni. Po 20 minutach warto sprawdzić, czy jest już miękka. Po ostudzeniu wybieramy  miąższ łyżką . Następnie blendujemy dynię na puree i przechowujemy 2-3 dni.




SYROP KORZENNO-DYNIOWY- aromatyczny dodatek do kawy, herbaty i piwa grzanego


Składniki:
•    1/2 szklanki wody
•    1 łyżeczka imbiru w proszku
•    1 łyżeczka cynamonu w proszku
•    1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
•    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
•    1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
•    1/4 szklanki purée z upieczonej dyni


Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do zagotowania. Systematycznie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 5 min. Wywar odstawiamy na 15 min.  Syrop przecedzamy przez sito, tak aby był klarowny. Następnie wlewamy mleko skondensowane lub mleko niesłodzone z cukrem i mieszkamy do rozpuszczenia. Dodajemy puree dyniowe i mieszamy. W razie potrzeby blendujemy. Gotowy syrop przelewamy do butelki i odstawiamy, przechowujemy w lodówce.


Dynia to nie tylko Halloween choć tak zazwyczaj się kojarzy...




HALLOWEEN, CZYLI MODA NA 31 PAŹDZIERNIKA PO "AMERYKAŃSKU"
Wydarzenie, huczniej obchodzone w tradycji amerykańskiej, ale swoją popularność znalazło także w Polsce. Halloween to święto przypadające na ostatni dzień października. Tego dnia, a raczej wieczora, na ulicach można spotkać czarownice, wampiry, duchy i wilkołaki. Halloween to wieczór nie tylko strachu, ale także zabaw. Najpopularniejszą z nich jest „cukierek albo psikus” – dzieci zbierają cukierki po okolicznych domach, a gdy spotkają się z odmową robią psikusa. Mniej znaną, ale równie zabawną atrakcją, jest łowienie jabłek z miski pełnej wody, bez użycia rąk oraz różne formy wróżenia. Kluczową rolę w Halloween odgrywa dynia. Jack-o'-lantern to nic innego jak dynia-lampion z wyżłobionym środkiem i wyciętym otworem na świeczkę. Im bardziej kreatywny, straszniejszy lampion tym lepiej!

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję politykę cookies
TOPAZ