Żurek wegetariański


Żurek

Żurek wegetariański


Składniki:


Zakwas (jeśli chcesz zrobić domowy):


  • 5 łyżek mąki żytniej (typ 720)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego


Zupa:


  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka zakwasu żurkowego (domowy lub dobrej jakości gotowy)
  • 2–3 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 1 marchewka (starta lub pokrojona w półplasterki)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1–2 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie)
  • 3–4 łyżki śmietany roślinnej (np. owsianej, sojowej)
  • Sól (może być wędzona dla dodatkowego aromatu)
  • Pieprz


Dodatek białkowy:


  • 200 g wędzonego tofu (pokrojone w kostkę lub paski)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Olej do smażenia
  • Biała kiełbasa wegetariańska (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Zakwas (jeśli robisz samodzielnie):


W słoiku lub kamionce wymieszaj mąkę z wodą, dodaj przyprawy i czosnek. Przykryj gazą, zostaw w ciepłym miejscu na 4–5 dni. Codziennie zamieszaj. Gotowy zakwas powinien mieć kwaśny zapach i lekko pienić się na wierzchu.


Gotowanie zupy:


1. W dużym garnku zagotuj warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj ok. 20–25 minut.


2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaj do zupy.


3. Pokrojone tofu wymieszaj z łyżką oleju, wędzoną papryką i sosem sojowym. Podsmaż je na patelni na złoty kolor (ok. 5–7 minut),aż będzie chrupiące z wierzchu. Na koniec możesz wrzucić połowę do zupy, a drugą połowę zostawić do posypania na talerzu.


4. Do bulionu wlej zakwas żurkowy, zamieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Dorzuć majeranek i (opcjonalnie) chrzan.


5. Śmietanę roślinną zahartuj (dodaj kilka łyżek gorącej zupy do śmietany, wymieszaj). Następnie wlej do garnka i wymieszaj dokładnie.


6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli trzeba – dodaj trochę więcej zakwasu lub chrzanu.


Podawaj gorący żurek z dodatkiem chrupiącego tofu na wierzchu, z jajkiem na twardo (jeśli jesz),pieczywem lub wegetariańską białą kiełbasą.