Żurek wegetariański
Składniki:
Zakwas (jeśli chcesz zrobić domowy):
Zupa:
Dodatek białkowy:
Przygotowanie:
Zakwas (jeśli robisz samodzielnie):
W słoiku lub kamionce wymieszaj mąkę z wodą, dodaj przyprawy i czosnek. Przykryj gazą, zostaw w ciepłym miejscu na 4–5 dni. Codziennie zamieszaj. Gotowy zakwas powinien mieć kwaśny zapach i lekko pienić się na wierzchu.
Gotowanie zupy:
1. W dużym garnku zagotuj warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj ok. 20–25 minut.
2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaj do zupy.
3. Pokrojone tofu wymieszaj z łyżką oleju, wędzoną papryką i sosem sojowym. Podsmaż je na patelni na złoty kolor (ok. 5–7 minut),aż będzie chrupiące z wierzchu. Na koniec możesz wrzucić połowę do zupy, a drugą połowę zostawić do posypania na talerzu.
4. Do bulionu wlej zakwas żurkowy, zamieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Dorzuć majeranek i (opcjonalnie) chrzan.
5. Śmietanę roślinną zahartuj (dodaj kilka łyżek gorącej zupy do śmietany, wymieszaj). Następnie wlej do garnka i wymieszaj dokładnie.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli trzeba – dodaj trochę więcej zakwasu lub chrzanu.
Podawaj gorący żurek z dodatkiem chrupiącego tofu na wierzchu, z jajkiem na twardo (jeśli jesz),pieczywem lub wegetariańską białą kiełbasą.