Zupa krem z dyni (przepis)


Zupa

Dynia zagościła wreszcie na naszych stołach. Można ją przygotować na setki różnych sposobów, ale niewątpliwie jednym z najlepszych będzie pyszna i rozgrzewająca zupa krem. Spróbuj – gwarantujemy, że będzie pysznie!


Składniki:


Dynia 2 kg
Ziemniaki 500 g
Cebula 2 szt.
Marchewka 3 szt.
Por 5 cm
Imbir 2 cm
Masło 25g
Czosnek 3 ząbki
Śmietanka 18% 150 ml
Bulion 1000 ml
Kurkuma 1 łyżeczka
Sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić, skropić oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. aż będzie lekko przypieczona. Następnie wyjąć z piekarnika i wrzucić miąższ do garnka. Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pora, czosnek oraz kurkumę i imbir. Wszystko podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć całość do garnka z dynią. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20 min. Następnie wystudzić, dodać śmietankę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.