Dynia zagościła wreszcie na naszych stołach. Można ją przygotować na setki różnych sposobów, ale niewątpliwie jednym z najlepszych będzie pyszna i rozgrzewająca zupa krem. Spróbuj – gwarantujemy, że będzie pysznie!
Składniki:
Dynia 2 kg
Ziemniaki 500 g
Cebula 2 szt.
Marchewka 3 szt.
Por 5 cm
Imbir 2 cm
Masło 25g
Czosnek 3 ząbki
Śmietanka 18% 150 ml
Bulion 1000 ml
Kurkuma 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić, skropić oliwą i piec w
piekarniku rozgrzanym do 180 st. aż będzie lekko przypieczona. Następnie wyjąć
z piekarnika i wrzucić miąższ do garnka. Masło rozgrzać na patelni, dodać
pokrojoną cebulę, pora, czosnek oraz kurkumę i imbir. Wszystko podsmażyć na
złoty kolor. Przełożyć całość do garnka z dynią. Dodać obrane i pokrojone w
kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20 min. Następnie
wystudzić, dodać śmietankę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą i
pieprzem.