Tabletki nie pomagają, a przeziębienie ciągle Cię męczy? Mamy coś, co na pewno postawi Cię na nogi! Przeczytaj przepis i już teraz przygotuj słynne złote mleko!
Składniki:
Kurkuma mielona 3 łyżeczki
Woda 120 ml
Pieprz czarny 1 szczypta
Masło klarowane lub olej kokosowy 10 ml
Mleko 250 ml (zwykłe lub roślinne)
Imbir 1 cm
Cynamon/Kardamon/Gałka muszkatołowa 1 szczypta
Pasta z kurkumy:
Wodę wlać do garnuszka. Rozpuścić w niej kurkumę, dodać świeżo
zmielony pieprz i powoli podgrzewać, aż powstanie gęsta pasta. Płyn powinien
się podgrzewać ok. 5-8 minut. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę
więcej wody.
Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Złote mleko:
Do garnuszka wlej szklankę mleka (zwykłego lub roślinnego). Dodaj
łyżeczkę pasty oraz łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Możesz
również użyć ulubionych przypraw – kardamonu, cynamonu lub gałki muszkatołowej.
Dodaj odrobinę startego świeżego imbiru. To Cię wzmocni! Gotuj przez 2-3
minuty, pilnując aby mleko się nie przypaliło. Na koniec osłodź miodem według
uznania.