Złote mleko na przeziębienie (przepis)


Złote

Tabletki nie pomagają, a przeziębienie ciągle Cię męczy? Mamy coś, co na pewno postawi Cię na nogi! Przeczytaj przepis i już teraz przygotuj słynne złote mleko!


Składniki:

Kurkuma mielona 3 łyżeczki
Woda 120 ml
Pieprz czarny 1 szczypta
Masło klarowane lub olej kokosowy 10 ml
Mleko 250 ml (zwykłe lub roślinne)
Imbir 1 cm
Cynamon/Kardamon/Gałka muszkatołowa 1 szczypta


Pasta z kurkumy:


Wodę wlać do garnuszka. Rozpuścić w niej kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i powoli podgrzewać, aż powstanie gęsta pasta. Płyn powinien się podgrzewać ok. 5-8 minut. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę więcej wody.

Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.


Złote mleko:


Do garnuszka wlej szklankę mleka (zwykłego lub roślinnego). Dodaj łyżeczkę pasty oraz łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Możesz również użyć ulubionych przypraw – kardamonu, cynamonu lub gałki muszkatołowej. Dodaj odrobinę startego świeżego imbiru. To Cię wzmocni! Gotuj przez 2-3 minuty, pilnując aby mleko się nie przypaliło. Na koniec osłodź miodem według uznania.