Coraz częściej mówi się o tym, że dieta większości Polaków
jest za mało zróżnicowana, uboga w wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego
rozwoju i funkcjonowanie naszego organizmu. Jednym ze sposobów na jej urozmaicenie
jest wprowadzenie dań rybnych lub roślinnych do naszego codziennego menu.
Ale to również nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać.
Zbyt często przed zmianami blokuje nas obawa przed tym, że przygotowanie takich
dań jest bardzo czasochłonne lub że nowe smaki nie przypadną nam do gustu, dlatego
podajemy kilka sprawdzonych przepisów na dania bezmięsne, które posmakują nawet
największym mięsożercom.
Tortilla – do pracy, szkoły i lekką kolację.
Tortilla to pszenny placek, który możemy wykorzystać na
wiele różnych sposobów. Zachęcamy Was do przygotowania warzywnych roladek,
które nie tylko są łatwe w przygotowaniu, ale również ładnie wyglądają, co być może
zachęci niejadków do poznania nowych smaków.
Wystarczy, że placek tortilli posmarujesz serkiem śmietankowym, bądź ziołowym, wyłożysz na niego mix sałat z dodatkiem ulubionych warzyw – pomidorów, ogórka, papryki, a nawet kiełków i wszystko zwiniesz. Taką roladkę możesz pokroić na kilka mniejszych kawałków i spakować do pojemnika. Ta pyszna przekąska doskonale sprawdzi się jako lunch lub drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.
Rybka Ci się upiecze!
Nie przepadasz za smażoną rybą, a może przygotowanie jej nie należy do Twoich ulubionych zadań? Mamy na to radę – upiecz ją! Wystarczysz, że w nasmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wyłożysz ulubiony bukiet warzyw (polecamy te mrożone mieszanki),a na nich ułożysz doprawione solą i pieprzem cytrynowym filety rybne. Skrop je oliwą lub wyłóż na nich niewielkie kawałki masła dzięki czemu ryba nie będzie sucha. Tak przygotowane danie upiecz w piekarniku. Proste, prawda?
Pasta z buraka i czerwonej fasoli – zdrowa alternatywa na kanpkę
Czerwony burak, to źródło cynku, potasu i żelaza dlatego dość
często powinien pojawiać się w naszym jadłospisie. Zachęcamy do przygotowania
pasty z buraka, która swoim smakiem nieco przypomina doskonale znaną ćwikłę,
jednak jest zdecydowanie dużo bardziej odżywcza i wartościowa.
Buraka wyczyść, owiń w folii aluminiowej i upiecz w piekarniku. Puszkę czerwonej fasoli wyłóż w miseczkę, dodaj upieczonego buraka, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny, dodaj pestki słonecznika i około 2-3 łyżki oleju. Wszystko zblenduj, dopraw solą, pieprzem i łyżką chrzanu. Tak przygotowaną pastą posmaruj pieczywo i posyp świeżym koperkiem.
Smacznego!