Wiosenna sałatka w kalarepce (przepis)


Wiosenna

Wiosna za oknem - wiosna na talerzach! Już teraz zobacz przepis na pyszną, wiosenną sałatkę!


Składniki:


4 nieduże kalarepki
1 garść roszponki
1 opakowanie Szynki Basiuni Sokołów
1 jabłko
1 cytryna
300g serka wiejskiego
1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
4 stokrotki (opcjonalnie)


Dressing:


4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz kolorowy


Sposób przygotowania:


Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.

Kalarepki obieramy, ścinamy wierzch na wysokości około 2/3, a następnie wydrążamy pozostawiając możliwie cienkie ściany. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki. Serek wiejski odcedzamy na sitku. Jabłko kroimy w słupki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Szynkę kroimy na niezbyt długie paseczki.

Do miski wrzucamy roszponkę, szynkę, jabłko oraz orzechy i skrapiamy dressingiem. Kalarepki napełniamy przygotowaną sałatką, naprzemiennie z granulkami serka wiejskiego. Całość posypujemy płatkami stokrotek.