Czy w Wigilię obowiązuje post? Jakie potrawy jada się w Wigilię na całym świecie? Zapraszamy do naszego artykułu! Gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni!
Według obowiązujących przepisów kościelnych, 24 grudnia – w Wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje post! Jednakże biskupi polscy zachęcają do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w tym dniu z uwagi na jego podniosły charakter. Tak więc, nie jedzenie mięsa w Wigilię wynika obecnie wyłącznie z tradycji, a nie z kościelnych przepisów. Nie dziwmy się więc, że na całym świecie potrawy mięsne królują na wigilijnych stołach. A zatem – co jada się w innych państwach, podczas świętowania Narodzin Chrystusa? Zobaczcie sami!
#1 Wielka Brytania
Na wyspach brytyjskich tradycyjną potrawą bożonarodzeniową jest pieczony indyk. Z ziemniakami, brukselką, kasztanami – opcji jest mnóstwo, ale to mięso to podstawa angielskich świąt.
#2 Francja
Francuzi słyną z wykwintnej kuchni. Na
francuskich stołach w Święta królują owoce morza, ale jest jeszcze coś, bez
czego Święta nie mogą się obyć – foie gras. Jest to pasztet z otłuszczonych
gęsich lub kaczych wątróbek. Na całym świecie uważany jest za ogromny, dość
drogi przysmak. Każdy powinien choć raz go spróbować, najlepiej z ulubionym
pieczywem oraz odrobiną żurawinowej konfitury.
#3 Włochy
W temacie świątecznych przysmaków, Włosi zbytnio nie zaskakują. Na włoskiej wigilii raczej nie uświadczymy mięsa, ale nie może na niej zabraknąć owoców morza – małży, ostryg, ośmiornic, ryb czy krewetek. Tradycyjnie, wigilijną wieczerzę otwiera makaron z ich dodatkiem. W zależności od regionu Włoch, upodobania odnośnie sposobu podania makaronu oraz jego rodzaju – są różne.
#4 USA
Amerykanie nie uznają świętowania bez
mięsa, dlatego też tuż obok wspominanego przy okazji Wielkiej Brytanii indyka,
na stole musi znaleźć się pieczona szynka. Co warte odnotowania, Amerykanie w
Wigilię nie stronią od alkoholu. Tradycyjnie popija się tam podczas ucztowania
ajerkoniak, grzane wino oraz różnorakie drinki na bazie szampana.
#5 Hiszpania
La Nochebuena, czyli Wigilia, w Hiszpanii
zaczyna się podobnie jak w Polsce – od tradycyjnej kolacji w rodzinnym gronie.
Zależnie od regionu, podawane są różne posiłki, a przede wszystkim z różnego
rodzaju mięsami. Dlatego też w jednej części Hiszpanii znajdziemy wieprzowinę,
w innej drób, a np. na Kanarach nie powinno nas zdziwić mięso z kozy. Gwarantujemy
jednak, że nigdzie nie zabraknie słynnej jamon, czyli długodojrzewającej
szynki. Hiszpanie ją kochają!
#6 Niemcy
Trzeba przyznać, że kuchnia niemiecka nie jest zbytnio wyrafinowana. Podczas Wigilii Niemcy najchętniej przygotowują sałatkę ziemniaczaną oraz pieczoną kiełbasę. Dopiero w kolejne świąteczne dni sięgają po nieco bardziej wyszukane dania, jak np. faszerowane kaczki czy gęsi oraz dziczyznę.