1. Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem
Bez niej nie ma Wielkanocy – to klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Składniki:
- 5
jajek na twardo
- 4
ziemniaki
- 3
marchewki
- 1
pietruszka
- 1/2
selera
- 4
ogórki kiszone
- 1
jabłko
- 1/2
puszki groszku konserwowego
- 3–4
łyżki majonezu
- 1
łyżeczka musztardy
- sól,
pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie
warzywa ugotuj, ostudź i pokrój w kostkę.
- Jajka,
jabłko i ogórki również pokrój.
- Wymieszaj
wszystkie składniki z groszkiem.
- Dodaj
majonez, musztardę, dopraw.
Przechowuj
w lodówce – najlepiej smakuje po kilku godzinach
Tip: Możesz
udekorować wierzch plasterkami jajka i koperkiem.

2. Wiosenna
sałatka wielkanocna z jajkiem przepiórczym i rzodkiewką
Kolorowa, lekka i bardzo efektowna na stole.
Składniki:
- 6
jajek przepiórczych (lub 3 kurze)
- pęczek
rzodkiewek
- garść
rukoli lub mieszanki sałat
- szczypiorek
- 100
g sera feta lub twarogu
- 1
łyżka jogurtu naturalnego
- 1
łyżeczka majonezu
- sól,
pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj
jajka i przekrój na pół.
- Pokrój
rzodkiewki w plasterki, fetę rozkrusz.
- Na
półmisku rozłóż sałatę, dodaj pozostałe składniki.
- Wymieszaj
jogurt z majonezem, dopraw i polej sałatkę.
Posyp
szczypiorkiem – gotowe!

3. Warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i szynką
Robi wrażenie – pięknie wygląda w szklanej misce i dobrze
się trzyma formy.
Składniki:
- 5
jajek
- 200
g szynki (np. z indyka)
- 5
ogórków konserwowych
- 1
puszka kukurydzy
- 200
g żółtego sera (starty)
- 4
łyżki majonezu
- 2
łyżki jogurtu
- szczypiorek
do dekoracji
Warstwy (od dołu):
- Pokrojone
jajka
- Szynka
w kostkę
- Ogórki
- Kukurydza
- Ser
- Sos
z jogurtu i majonezu
- Szczypiorek
Podawaj schłodzoną
– najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

4. Sałatka “Jajeczne gniazdka” z rzodkiewką i
kiełkami
Idealna jako przekąska – wygląda efektownie na półmisku i
jest super prosta do zrobienia!
Składniki:
- 5
jajek na twardo
- 1
pęczek rzodkiewki
- garść
kiełków (np. rzodkiewki, lucerny)
- 2
łyżki majonezu
- 1
łyżeczka chrzanu
- sól,
pieprz
- szczypiorek
do dekoracji
Przygotowanie:
- Przekrój
jajka na pół i wyjmij żółtka.
- Wymieszaj
żółtka z majonezem i chrzanem – dopraw.
- Na
talerzu ułóż plasterki rzodkiewki w okrąg, tworząc “gniazda”.
- Na
środku każdego gniazda połóż białko wypełnione farszem.
- Ozdób
kiełkami i szczypiorkiem.
Tip: Możesz użyć jajek przepiórczych, jeśli chcesz wersję mini.
5. Wielkanocna sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem
Wyrafinowana, lekka i bardzo świąteczna!
Składniki:
- 3
jajka na twardo
- 100
g wędzonego łososia
- 1/2
awokado
- rukola
lub miks sałat
- 1/2
czerwonej cebuli
- sos:
2 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + odrobina miodu + sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ułóż
sałatę na talerzu.
- Dodaj
pokrojone jajka, plastry łososia i awokado.
- Cebulę
pokrój w cienkie piórka i dorzuć.
- Polej
sosem cytrynowym i podawaj od razu.
Elegancka propozycja na świąteczne śniadanie albo brunch.
6. Wegańska “sałatka jajeczna” (bez jajek!) z tofu
Dla gości na diecie roślinnej – smakuje jak jajeczna, ale
bez jaj!
Składniki:
- 200
g tofu (naturalnego)
- 1
łyżeczka czarnej soli kala namak (nadaje jajeczny smak)
- 1/2
łyżeczki kurkumy
- 2
łyżki majonezu roślinnego
- 1
łyżka szczypiorku
- 1/2
ogórka kiszonego (drobno pokrojony)
- pieprz,
odrobina musztardy
Przygotowanie:
- Tofu
rozgnieć widelcem.
- Dodaj
pozostałe składniki i wymieszaj.
- Schłodź
przed podaniem.
Znakomita alternatywa dla osób
na diecie roślinnej – nikt się nie zorientuje!
