Wielkanocne sałatki z jajkiem w roli głównej


Wielkanocne

1. Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem



Bez niej nie ma Wielkanocy – to klasyka, która nigdy się nie nudzi.



Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 3–4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa ugotuj, ostudź i pokrój w kostkę.
  • Jajka, jabłko i ogórki również pokrój.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z groszkiem.
  • Dodaj majonez, musztardę, dopraw.

    Przechowuj w lodówce – najlepiej smakuje po kilku godzinach 

    Tip:
    Możesz udekorować wierzch plasterkami jajka i koperkiem.


 

 2. Wiosenna sałatka wielkanocna z jajkiem przepiórczym i rzodkiewką

Kolorowa, lekka i bardzo efektowna na stole.


Składniki:

  • 6 jajek przepiórczych (lub 3 kurze)
  • pęczek rzodkiewek
  • garść rukoli lub mieszanki sałat
  • szczypiorek
  • 100 g sera feta lub twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Ugotuj jajka i przekrój na pół.
  • Pokrój rzodkiewki w plasterki, fetę rozkrusz.
  • Na półmisku rozłóż sałatę, dodaj pozostałe składniki.
  • Wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw i polej sałatkę.

Posyp szczypiorkiem – gotowe!




 

3. Warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i szynką

Robi wrażenie – pięknie wygląda w szklanej misce i dobrze się trzyma formy.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g szynki (np. z indyka)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g żółtego sera (starty)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • szczypiorek do dekoracji


Warstwy (od dołu):

  • Pokrojone jajka
  • Szynka w kostkę
  • Ogórki
  • Kukurydza
  • Ser
  • Sos z jogurtu i majonezu
  • Szczypiorek

 Podawaj schłodzoną – najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.



  4. Sałatka “Jajeczne gniazdka” z rzodkiewką i kiełkami

Idealna jako przekąska – wygląda efektownie na półmisku i jest super prosta do zrobienia!


Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • garść kiełków (np. rzodkiewki, lucerny)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:

  • Przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka.
  • Wymieszaj żółtka z majonezem i chrzanem – dopraw.
  • Na talerzu ułóż plasterki rzodkiewki w okrąg, tworząc “gniazda”.
  • Na środku każdego gniazda połóż białko wypełnione farszem.
  • Ozdób kiełkami i szczypiorkiem.


Tip: Możesz użyć jajek przepiórczych, jeśli chcesz wersję mini.

 

5. Wielkanocna sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem

Wyrafinowana, lekka i bardzo świąteczna!

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 awokado
  • rukola lub miks sałat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sos: 2 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + odrobina miodu + sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Ułóż sałatę na talerzu.
  • Dodaj pokrojone jajka, plastry łososia i awokado.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka i dorzuć.
  • Polej sosem cytrynowym i podawaj od razu.


Elegancka propozycja na świąteczne śniadanie albo brunch.

 

6. Wegańska “sałatka jajeczna” (bez jajek!) z tofu

Dla gości na diecie roślinnej – smakuje jak jajeczna, ale bez jaj!

Składniki:

  • 200 g tofu (naturalnego)
  • 1 łyżeczka czarnej soli kala namak (nadaje jajeczny smak)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1/2 ogórka kiszonego (drobno pokrojony)
  • pieprz, odrobina musztardy



Przygotowanie:

  • Tofu rozgnieć widelcem.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Schłodź przed podaniem.


 Znakomita alternatywa dla osób na diecie roślinnej – nikt się nie zorientuje!