Nie tylko mięsiwem człowiek żyje! Aby grill smaczniejszy, warto wzbogacić go o solidną porcję warzyw. Jak sprawić, aby były przepyszne? Zobaczcie przepis i przekonajcie się sami!
Składniki:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki
4 cykorie
4 bakłażany
4 cukinie
300 g pieczarek
Salsa:
100 ml oliwy z drugiego tłoczenia
4 cebule czerwone
20 ml sosu sojowego jasnego
20 ml octu balsamicznego
20 g miodu
Sól, pieprz
Sos:
3 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu
1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sos sojowy, miód, ocet balsamiczny oraz oliwę. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Warzywa kroimy w plastry, marynujemy salsą z czerwonej cebuli i oliwą z oliwek oraz oprószamy solą. Odstawiamy na min. 10 minut. Następnie grillujemy warzywa do momentu aż będą miękkie.