Jak zrobić przepyszną tartę w 10 min? To bajecznie proste!
Poniżej prezentujemy Wam dwa sposoby na
przygotowanie tarty. Pierwszy – tradycyjny, zakłada zagniecenie ciasta. Zajmie
Wam to odrobinę więcej czasu, ale dzięki temu będziecie mogli pochwalić się
zrobioną własnoręcznie od podstaw, przepyszną tartą ze śliwkami. Pamiętajcie,
że zawsze możecie wykorzystać gotowe ciasto na tartę. Będzie równie smaczne!
Składniki:
Mąka pszenna 300g
Cukier 150g
Masło 150g
Żółtka 2 szt.
Śmietana 30% 200g
Ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią 5g
Cukier puder 50g
Śliwki 500g
Woda 100ml
Mąka ziemniaczana 50g
Sposób przygotowania:
Wsyp do miski 200g mąki, cukier puder
oraz ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka,
100g masła i 1 łyżkę śmietany. Zagnieć aż powstanie miękkie, kruche ciasto.
Wyłóż nim okrągła tortownicę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 15 min w
temperaturze 200 st. C, aż zrobi się jasno złote.
Pamiętaj, że w identyczny sposób możesz
użyć gotowego ciasta na tartę, pomijając wtedy etap jego
przygotowania.
Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój
na ćwiartki. Wrzuć je na patelnię, dodaj 100g cukru i smaż przez 5 min.
Następnie zdejmij je z ognia i dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.
Wymieszaj całość i wyłóż na tartę.
Wysyp 100g mąki, 50g cukru i 50g zimnego
masła. Krój (jednocześnie mieszając) całość zimnym nożem, aż powstanie
kruszonka.
Posyp śliwki kruszonką i wstaw tartę do
piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 min. – aż kruszonka będzie lekko
przypieczona. Następnie wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej wystygnąć.
Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub z
ulubionymi lodami.
Tylko teraz - skorzystaj z kuponu promocyjnego w aplikacji mobilnej TOPAZ i kup Śliwki w super cenie 7,99 zł/kg!