Szybkie i proste sałatki grillowe (przepis)


Szybkie

Sałatki grillowe
wg. przepisu Pani Katarzyny, laureatki konkursu „ŁYKendGRILL”

 

Pieczone warzywa z kuskusem

Kuskus gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy i kminu. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Cukinię, paprykę, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy całość z niewielką ilością oleju i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut - do czasu aż się równomiernie zarumienią. Po przestygnięciu warzyw łączymy je z kuskusem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu.

 

Buraczano-batatowy twist

Buraki, bataty, cukinię, paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Po wyjęciu zostawiamy warzywa do przestygnięcia, a następnie łączymy je ze sobą i serwujemy z odrobiną miodu i oliwy w formie dressingu.

 

Sałata z marchewki i cukinii:

Cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni grillowej. Dodajemy surową marchewkę i dużą ilość świeżej kolendry. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.