Sałatki
grillowe
wg. przepisu Pani Katarzyny,
laureatki konkursu „ŁYKendGRILL”
Pieczone warzywa z kuskusem
Kuskus gotujemy zgodnie z czasem
podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy i kminu. Po
ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Cukinię, paprykę, cebulę i pomidory
kroimy w drobną kostkę. Mieszamy całość z niewielką ilością oleju i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut - do czasu
aż się równomiernie zarumienią. Po przestygnięciu warzyw łączymy je z kuskusem,
dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek oraz odrobinę soli i
pieprzu.
Buraczano-batatowy twist
Buraki, bataty, cukinię, paprykę
i cebulę kroimy w grubą kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
przez około 20-25 minut. Po wyjęciu zostawiamy warzywa do przestygnięcia, a
następnie łączymy je ze sobą i serwujemy z odrobiną miodu i oliwy w formie
dressingu.
Sałata z marchewki i cukinii:
Cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni grillowej. Dodajemy surową marchewkę i dużą ilość świeżej kolendry. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.