Szparagi w boczku (przepis)


Szparagi

Szparagi – chyba nie ma bardziej kojarzącego się z latem warzywa. Te zielone (lub białe) pędy są nie tylko przepyszne, ale i bardzo zdrowe. Sezon na nie trwa od końca kwietnia do ok. połowy lipca, dlatego trzeba się spieszyć! Już teraz prezentujemy Wam doskonały i prosty sposób ich przygotowania!


Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
2 op. boczku wędzonego w plastrach
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Przygotowanie szparagów jest bajecznie proste, jednak najważniejsze zadanie czeka na nas w sklepie. Wybierajmy te szparagi, które są jędrne, sprężyste i mają jak najmniejszą zdrewniałą końcówkę. Czy szparagi należy obierać? Jeżeli są cienkie, będzie to zbyteczne. Jeżeli natomiast są grubsze, warto pozbyć się zewnętrznej, lekko twardej błonki. Uwaga – nie odkrawamy zdrewniałej końcówki! Należy ją ułamać! Złap za oba końce szparaga i lekko wygnij, a szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu.


Dalsza obróbka jest banalnie prosta. Obrane szparagi wrzuć do wrzącej wody na ok. 2 min. Następnie przełóż je do miski wypełnionej lodem i osusz. Szparagi będą już wstępnie podgotowane, a dzięki błyskawicznemu obniżeniu temperatury, zachowają swój cudownie zielony kolor. Teraz oprósz je delikatnie solą i pieprzem, skrop oliwą oraz zawiń w plaster boczku. Wrzuć na grilla – wystarczą 2 minuty i przepyszne danie będzie gotowe!