Szparagi – chyba nie ma bardziej kojarzącego się z latem warzywa. Te zielone (lub białe) pędy są nie tylko przepyszne, ale i bardzo zdrowe. Sezon na nie trwa od końca kwietnia do ok. połowy lipca, dlatego trzeba się spieszyć! Już teraz prezentujemy Wam doskonały i prosty sposób ich przygotowania!
Składniki:
1
pęczek zielonych szparagów
2
op. boczku wędzonego w plastrach
2
łyżki oliwy
Sól,
pieprz
Sposób
przygotowania:
Przygotowanie szparagów jest bajecznie proste, jednak najważniejsze zadanie czeka na nas w sklepie. Wybierajmy te szparagi, które są jędrne, sprężyste i mają jak najmniejszą zdrewniałą końcówkę. Czy szparagi należy obierać? Jeżeli są cienkie, będzie to zbyteczne. Jeżeli natomiast są grubsze, warto pozbyć się zewnętrznej, lekko twardej błonki. Uwaga – nie odkrawamy zdrewniałej końcówki! Należy ją ułamać! Złap za oba końce szparaga i lekko wygnij, a szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu.
Dalsza obróbka jest banalnie prosta. Obrane
szparagi wrzuć do wrzącej wody na ok. 2 min. Następnie przełóż je do miski
wypełnionej lodem i osusz. Szparagi będą już wstępnie podgotowane, a dzięki błyskawicznemu
obniżeniu temperatury, zachowają swój cudownie zielony kolor. Teraz oprósz je
delikatnie solą i pieprzem, skrop oliwą oraz zawiń w plaster boczku. Wrzuć na grilla –
wystarczą 2 minuty i przepyszne danie będzie gotowe!