Superfoods to produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają niezwykle cenne dla zdrowia składniki. Są bardzo ważnym elementem diety, ponieważ wzmacniają odporność organizmu oraz zapewniają ochronę przed chorobami. Zazwyczaj kojarzą się z egzotycznymi owocami, warzywami czy nasionami. Lecz niezwykłymi wartościami odżywczymi mogą pochwalić się także polskie produkty, które bez problemy znajdziesz na półce w każdym sklepie.
Siemię lniane
Można powiedzieć, że to polski odpowiednik nasion chia. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pozytywnie wpływają również na poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
Kasza jaglana
Nazywana „królową kasz” głównie ze względu na swoje zasadotwórcze właściwości. To ważna cecha, ponieważ nasza dieta obfituje w produkty kwasotwórcze. Ponadto kasz jaglana jest niezwykle bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor.
Dynia
Idealne warzywo w okresie jesienno-zimowym ze względu na zawartość składników wzmacniających odporność. Szklanka puree z dyni pokrywa siedmiokrotnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A! Poza tym znajdziemy w niej witaminę C, karotenoidy oraz błonnik.
Jarmuż
Ta roślina z rodziny kapustnych to bogactwo składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez. Zawiera też duże ilość witaminy C, A oraz K oraz przeciwutleniacze, które powstrzymują wzrost komórek rakowych.
Żurawina
Te małe czerwone owoce to pogromcy bakterii. Skutecznie zwalczają choroby układu moczowego, pokarmowego czy stany zapalne dziąseł. Dzięki ogromnej zawartości przeciwutleniaczy mają zbawienny wpływ na układ krwionośny.
Rokitnik
To najcenniejszy produkt z kategorii superfoods rosnący w naszym klimacie. Choć dorównuje jagodom goji czy açai, to wciąż jest niedoceniany. Zawiera taką kombinację składników, które zwykle nie występują w jednym produkcie. Znajdziemy w nim witaminy (C, E i K),karotenoidy, kwasy omega-3 i omega-6 oraz potas, cy