Super pomidorowe gazpacho (przepis)


Super

Kiedy za oknem upały, warto sięgnąć po coś chłodnego. A może by tak zamienić tradycyjną pomidorówkę na orzeźwiające gazpacho? Zachęcamy do spróbowania!


Składniki:

- 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 duży ogórek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kromka czerstwego pieczywa
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, skropić oliwą i piec w piekarniku, aż będzie miała brązowy kolor, a następnie pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczywo namoczyć w bulionie. Całość przełożyć do większego naczynia, zalać pozostałym, zimnym bulionem i dokładnie zblendować. Następnie dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę oliwy oraz doprawić solą i pieprzem (jeśli pomidory będą zbyt kwaśne, można dodać również odrobinę cukru). Jeżeli konsystencja gazpacho wyjdzie zbyt rzadka, można je zagęścić dodając kolejną porcję namoczonego pieczywa. Podawać dobrze schłodzone ze świeżo posiekaną bazylią, grzankami i kleksem z kwaśnej śmietany lub udekorowane liśćmi rukoli oraz bazyliowym pesto (jak na zdjęciu).