Oto kilka przepisów na energetyczne śniadania, które dodadzą
Ci sił na cały dzień!
Owsianka z masłem orzechowym i bananem
Składniki:
- ½
szklanki płatków owsianych
- 1
szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 1
łyżka masła orzechowego
- ½
banana (pokrojonego w plasterki)
- 1
łyżeczka miodu
- 1
łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego
Przygotowanie:
- W
garnku zagotuj mleko i dodaj płatki owsiane. Gotuj na małym ogniu przez 5
minut.
- Dodaj
masło orzechowe i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż
do miski, udekoruj bananem, miodem i nasionami chia.
Omlet białkowy z warzywami i serem feta
Składniki:
- 3
białka jaj
- 1
całe jajko
- ½
papryki (pokrojonej w kostkę)
- ½
pomidora (pokrojonego)
- 30 g
sera feta
- 1
łyżka oliwy z oliwek
- Sól,
pieprz, zioła do smaku
Przygotowanie:
- W
misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem.
- Na
patelni rozgrzej oliwę, podsmaż warzywa przez 2–3 minuty.
- Wlej
jajka i smaż na małym ogniu, aż omlet się zetnie.
- Posyp
fetą, złóż na pół i podawaj.

Smoothie proteinowe z owocami
Składniki:
- 1
banan
- ½
szklanki jagód lub malin
- 1
łyżka masła migdałowego
- 1
szklanka mleka migdałowego
- 1
miarka odżywki białkowej (opcjonalnie)
- ½
łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie
składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Podawaj
od razu, możesz dodać kilka kostek lodu.

4. Tosty pełnoziarniste z awokado i jajkiem
Składniki:
- 2
kromki pełnoziarnistego chleba
- ½
awokado
- 1
jajko
- 1
łyżeczka soku z cytryny
- Sól,
pieprz, chili do smaku
Przygotowanie:
- Awokado
rozgnieć widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Jajko
ugotuj na miękko lub przygotuj sadzone.
- Chleb
podpiecz, posmaruj pastą z awokado i połóż jajko na wierzch.

5. Jogurt z granolą i owocami
Składniki:
- 1
szklanka jogurtu greckiego
- ½
szklanki domowej granoli
- ½
szklanki owoców (truskawki, borówki, kiwi)
- 1
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Do
miski wlej jogurt, dodaj granolę i owoce.
- Polej
miodem i podawaj od razu.
