Słodkie i słone zarazem? Musi być pysznie!
Prezentujemy Wam przepis na przepyszną i prostą sałatkę z pieczonymi
brzoskwiniami. Jej przygotowanie zajmie tylko chwilę, a składniki na nią znajdziecie w każdym sklepie Topaz. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
- 250 g rukoli
- 4 duże brzoskwinie
- 100 g szynka parmeńskiej (lub inna
długodojrzewającej wędliny)
- 100 g sera koziego/feta/śródziemnomorskiego
Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rukolę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Brzoskwinie umyć i przekroić na pół. Następnie skropić oliwą i grillować lub piec w piekarniku ustawionym na grzanie od góry w temperaturze 200 st. Celsjusza aż się zarumienią. Po ostygnięciu brzoskwinie pokroić w ósemki. Szynkę porwać na mniejsze
kawałki. Ser pokruszyć, jeśli jest w kawałku. Wszystko ułożyć na talerzu.
Ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i
miód dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym dressingiem polać
sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!