Słodko-słona sałatka z pieczonymi brzoskwiniami (przepis)


Słodko-słona

Słodkie i słone zarazem? Musi być pysznie! Prezentujemy Wam przepis na przepyszną i prostą sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami. Jej przygotowanie zajmie tylko chwilę, a składniki na nią znajdziecie w każdym sklepie Topaz. Musicie koniecznie spróbować!


Składniki:

- 250 g rukoli

- 4 duże brzoskwinie

- 100 g szynka parmeńskiej (lub inna długodojrzewającej wędliny)

- 100 g sera koziego/feta/śródziemnomorskiego


Dressing:

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka miodu

- sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rukolę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Brzoskwinie umyć i przekroić na pół. Następnie skropić oliwą i grillować lub piec w piekarniku ustawionym na grzanie od góry w temperaturze 200 st. Celsjusza aż się zarumienią. Po ostygnięciu brzoskwinie pokroić w ósemki. Szynkę  porwać na mniejsze kawałki. Ser pokruszyć, jeśli jest w kawałku. Wszystko ułożyć na talerzu.

Ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym dressingiem polać sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego!