Sernik wielkanocny (przepis)


Sernik

Sernik na polskim, świątecznym stole to już tradycja. Korzystając z świątecznym promocji w TOPAZ, możesz go przygotować w swoim domu. Zobacz, jakie to proste (i pyszne)!


Składniki:

Półtłusty ser twarogowy 800g
Masło 200g
Jajka 6 szt.
Cukier 200g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Budyń waniliowy 1 szt.
Kasza manna 60g
Skórka z cytryny 1 łyżka


Sposób przygotowania:

Twaróg utrzeć z masłem, dodać budyń w proszku, kaszę manną, skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać całość. Formę wysmarować masłem i przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. przez około godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwiczki aż do ostygnięcia. Upieczony sernik chłodzić w lodówce przez min. 12 godzin.