Przełom września i października to co roku okres, w którym
wirusy i bakterie atakują ze zdwojoną siłą, a zmienna pogoda i codzienny pęd nie
ułatwiają walki z infekcją.
Co zatem zrobić, żeby zwalczyć pierwsze objawy
przeziębienia? Rozgrzać się!
Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i
rozgrzewające herbatki idealne na jesienne popołudnia!
Herbata z imbirem
Składniki:
- czarna herbata
- imbir
- plastry pomarańczy
- kilka goździków
- miód
Zaparz swoją ulubioną herbatę, po chwili dodaj kilka plasterków
pomarańczy i imbiru. Dodaj kilka goździków i osłodź miodem. Pamiętaj, im więcej
imbiru dodasz tym bardziej „ostra” będzie Twoja herbata, dlatego też z pewnością
Cię rozgrzeje!
Herbata z jabłkiem i cynamonem
Połączenie jabłek i cynamonu zazwyczaj kojarzy nam się z aromatyczną
szarlotką, jednak w herbacie smakuje równie dobrze!
Składniki:
- zielona herbata
- plasterki jabłek
- cynamon
- miód
- goździki
- plasterek cytryny
Herbatę zaparz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w kawałki
wcześniej przygotowanych jabłek włóż kilka goździków i wrzuć je do herbaty.
Dodaj cynamon, plasterek cytryny i miód do smaku.
Herbata z malinami i melissą
Nie od dziś wiadomo, że maliny są jednym z najczęściej
wykorzystywanych dodatków do rozgrzewających herbat, mają nie tylko pyszny
smak, ale również właściwości prozdrowotne!
Składniki:
- garść świeżych malin lub sok malinowy
- kilka gałązek melisy
- miód
- plasterki pomarańczy
- ulubiona herbata czarna lub zielona
Do świeżo zaparzonej
herbaty dodaj maliny lub sok, dodaj plasterki pomarańczy oraz miód do smaku i
udekoruj gałązkami melisy.