Przygotuj z nami walentynkową kolację


Przygotuj

Aby uczynić Walentynki jeszcze bardziej wyjątkowymi, warto przygotować pyszną kolację we dwoje. Oto propozycja eleganckiego, a jednocześnie prostego menu na romantyczny wieczór. Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania tej kolacji znajdziesz w naszych sklepach!

 
Przystawka: Krewetki w maśle czosnkowym z natką pietruszki

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja dla: 2 osób


Składniki:

  • 200 g krewetek (oczyszczonych)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • ½ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść masło.
  2. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
  3. Wrzuć krewetki, dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Skrop sokiem z cytryny, posyp natką pietruszki i podawaj ciepłe.

 

Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym


Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla: 2 osób



Składniki:

  • 300 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • ½ szklanki białego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki pokrój na medaliony, dopraw solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Odstaw na talerz.
  3. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek.
  4. Wlej wino i gotuj, aż odparuje o połowę.
  5. Dodaj śmietankę i musztardę, wymieszaj.
  6. Włóż mięso z powrotem na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  7. Podawaj z puree ziemniaczanym i sałatką z rukoli.

 

Deser: Czekoladowe fondue z owocami


Czas przygotowania:
10 minut
Porcja dla: 2 osób


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu
  • Owoce do maczania: truskawki, banany, winogrona, kiwi

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej śmietankę (nie doprowadzaj do wrzenia).
  2. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Dodaj miód i wymieszaj na gładką masę.
  4. Podawaj z owocami, maczając je w czekoladzie.


Gotowe!


Takie menu sprawi, że wieczór będzie niezapomniany. Smacznego i romantycznych Walentynek!