Aby uczynić Walentynki jeszcze bardziej wyjątkowymi, warto
przygotować pyszną kolację we dwoje. Oto propozycja eleganckiego, a
jednocześnie prostego menu na romantyczny wieczór. Wszystkie produkty niezbędne
do przygotowania tej kolacji znajdziesz w naszych sklepach!
Przystawka: Krewetki w maśle czosnkowym z natką
pietruszki
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 200
g krewetek (oczyszczonych)
- 2
łyżki masła
- 2
ząbki czosnku (drobno posiekane)
- ½
łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 2
łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1
łyżka soku z cytryny
- Sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na
patelni rozpuść masło.
- Dodaj
czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
- Wrzuć
krewetki, dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Smaż ok. 2-3 minuty z
każdej strony.
- Skrop
sokiem z cytryny, posyp natką pietruszki i podawaj ciepłe.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie
śmietanowo-musztardowym
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 300
g polędwiczek wieprzowych
- 1
łyżka oliwy
- 1
łyżka masła
- 1
cebula (drobno posiekana)
- 2
ząbki czosnku (drobno posiekane)
- ½
szklanki białego wina
- 150
ml śmietanki 30%
- 1
łyżeczka musztardy Dijon
- Sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki
pokrój na medaliony, dopraw solą i pieprzem.
- Na
patelni rozgrzej oliwę i masło, obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.
Odstaw na talerz.
- Na
tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek.
- Wlej
wino i gotuj, aż odparuje o połowę.
- Dodaj
śmietankę i musztardę, wymieszaj.
- Włóż
mięso z powrotem na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Podawaj
z puree ziemniaczanym i sałatką z rukoli.
Deser: Czekoladowe fondue z owocami
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 100
g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 50
ml śmietanki 30%
- 1
łyżeczka miodu
- Owoce
do maczania: truskawki, banany, winogrona, kiwi
Sposób przygotowania:
- W
rondelku podgrzej śmietankę (nie doprowadzaj do wrzenia).
- Dodaj
pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj
miód i wymieszaj na gładką masę.
- Podawaj
z owocami, maczając je w czekoladzie.
Gotowe!
Takie menu sprawi, że wieczór będzie niezapomniany. Smacznego i romantycznych
Walentynek!