Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
>4 filety z kurczaka zagrodowego Drosed
>2 ząbki czosnku
>6 g imbiru
>5 gałązek tymianku świeżego
>50 ml soku z cytryny
>300 ml jogurtu naturalnego
>30 ml oleju roślinnego
>sól, pieprz, pieprz cayenne (odrobina)
>300 g szpinaku świeżego (baby)
>2-3 ząbki czosnku
>100g
serka topionego śmietankowego
>30 g masła
>60 ml białego wytrawnego wina
>200 ml śmietany 30 %
>60 g marchewki
>400 g makaronu Świdry (Fusilli) Lubella
>30 ml oliwy z oliwek
>sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Filet
z kurczaka zagrodowego Drosed umyć i zamarynować: drobno posiekać czosnek,
tymianek i imbir. Wszystko wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i pieprzem
cayenne. Włożyć filety i marynować w lodówce 12-16 godzin.
Makaron Lubella ugotować al dente w
osolonej wodzie z oliwą.
Szpinak zeszklić na maśle posiekany czosnek oraz marchew pokrojoną w paseczki,
następnie dolać wino i dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę, serek topiony, zagotować,
następnie opłukany szpinak i poddusić - przyprawić solą, pieprzem oraz gałką
muszkatołową. Połączyć z ugotowanym makaronem Lubella i wymieszać. Filet z
kurczaka zagrodowego Drosed wyjąć z marynaty. Przesmarować olejem i usmażyć
powoli na patelni grillowej (można dopiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C). Potrawę podawać z makaronem i wymieszać
ze szpinakiem.