PRZYGOTUJ OBIAD Z NASZYM KUCHARZEM! - PIECZONE PAPRYKI NADZIEWANE WOŁOWINĄ I WARZYWAMI


PRZYGOTUJ

PIECZONE PAPRYKI NADZIEWANE WOŁOWINĄ I WARZYWAMI

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

> 3 papryki czerwone

> 3 papryki żółte

> 700 g wołowiny mielonej

> 80 g cebuli

> 3 ząbki czosnku

> 200-300 ml rosołu wołowego

> 200 g pomidorów pelati

> 90 g marchewki

> 40 g selera naciowego
> 50 g korzenia selera
> 70 g cukinii

> 30 g musztardy sarepskiej
> 150 g pieczarek
> 200 g sera żółtego
> 1/5 pęczka natki pietruszki
> papryczka chili
> sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, ściąć końcówki z ogonkami i wydrążyć.

Cebulę, czosnek, seler naciowy, cukinię, pieczarki i pomidory pelati pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili oczyścić i pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki posiekać. W rondlu rozgrzać olej i przesmażyć rozdrobnioną wołowinę mieloną, dodać cebulę oraz czosnek i poddusić. Podlać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, następnie marchew, seler naciowy i korzeń. Kiedy wołowina zmięknie, dodać pomidory pelati, cukinię, papryczki chili, musztardę sarepską i podsmażone na patelni pieczarki. Wszystko dusić, aż farsz zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Dodać starty ser i posiekaną pietruszkę. 

Obficie nafaszerować papryki i przykryć "wieczkami" z ogonkami. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200. Papryczki rozłożyć na blaszce i zapiekać, aż się zrumienią (30-40 min). Do papryki dobrze pasuje sos jogurtowo-czosnkowy lub tzatziki.