PIECZONE PAPRYKI NADZIEWANE WOŁOWINĄ I WARZYWAMI
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
> 3 papryki czerwone
> 3 papryki żółte
> 700 g wołowiny mielonej
> 80 g cebuli
> 3 ząbki czosnku
> 200-300 ml rosołu wołowego
> 200 g pomidorów pelati
> 90 g marchewki
> 40 g selera naciowego
> 50 g korzenia selera
> 70 g cukinii
> 30 g musztardy sarepskiej
> 150 g pieczarek
> 200 g sera żółtego
> 1/5 pęczka natki pietruszki
> papryczka chili
> sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, ściąć końcówki z ogonkami i wydrążyć.
Cebulę, czosnek, seler naciowy, cukinię, pieczarki i pomidory pelati pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili oczyścić i pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki posiekać. W rondlu rozgrzać olej i przesmażyć rozdrobnioną wołowinę mieloną, dodać cebulę oraz czosnek i poddusić. Podlać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, następnie marchew, seler naciowy i korzeń. Kiedy wołowina zmięknie, dodać pomidory pelati, cukinię, papryczki chili, musztardę sarepską i podsmażone na patelni pieczarki. Wszystko dusić, aż farsz zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Dodać starty ser i posiekaną pietruszkę.
Obficie nafaszerować papryki i przykryć "wieczkami" z ogonkami. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200. Papryczki rozłożyć na blaszce i zapiekać, aż się zrumienią (30-40 min). Do papryki dobrze pasuje sos jogurtowo-czosnkowy lub tzatziki.