KOTLETY MIELONE NADZIEWANE GRZYBAMI I SEREM
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
> 400 g łopatki wieprzowej bez kości
> 400 g wołowiny
> 120 ml śmietany UHT 18%
> 50 g bułki pszennej (czerstwej)
> 80 g cebuli do kotletów
> 25 g masła
> 1-2 jajka
> 1/5 pęczka natki pietruszki
> 30 g borowików suszonych
> 140 g sera ementaler
> 40 g mąki pszennej
> 40 g bułki tartej
> 300 g cebuli do okrasy
> 150 g boczku wędzonego
> 40 g smalcu
> 160 g Ramy do smażenia
> sól, pieprz czarny mielony, świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Bułkę pszenną namoczyć w śmietanie - wszystko zmiksować i połączyć z mięsem mielonym, jajkiem oraz przyprawami.
Borowiki suszone namoczyć w wodzie, obgotować, wystudzić, posiekać w drobną kostkę i wymieszać ze startym serem. Masę mieloną podzielić na sześć równych kulek. Rozpłaszczyć, nałożyć farsz i uformować kotlety mielone. Obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i wolno smażyć na Ramie do smażenia, tak aby temperatura doszła do środka.
Boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać Ramę do smażenia i podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać sól, pieprz i posiekany, świeży tymianek. Usmażone kotlety podawać z okrasą z cebuli i boczku.