Wielkanocna sałatka jajeczna z pomidorami
Składniki:
Na sos:
Sposób przygotowania:
1. Jajka pokrój w kostkę lub ósemki.
2. Pomidory pokrój w kostkę lub pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
3. Ogórka obierz i pokrój w kostkę lub półplasterki.
4. Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę.
5. Szynkę pokrój w kostkę.
6. Kukurydzę odsącz z zalewy.
7. W dużej misce wymieszaj jajka, pomidory, ogórka, paprykę, szynkę i kukurydzę.
8. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Aby wykończyć sałatkę połącz przygotowane składniki z sosem i delikatnie wymieszaj.
Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Schłodź przez 30 minut przed podaniem.
Wielkanocna sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem
Składniki:
Na sos:
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka ugotuj lub upiecz, ostudź, a następnie pokrój w kostkę.
2. Jajka pokrój w drobną kostkę.
3. Ananasa odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Seler konserwowy dokładnie odsącz i delikatnie posiekaj na mniejsze części.
5. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
6.Jeśli używasz rodzynek, zalej je gorącą wodą na 5 minut, a następnie odsącz.
7. Migdały w płatkach możesz lekko podprażyć na suchej patelni (opcjonalnie).
8. Umieść pokrojonego kurczaka, jajka, ananasa, seler, rodzynki i ser żółty w dużej misce.
9. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, przypraw solą, pieprzem oraz curry (opcjonalnie).
10. Sałatkę połącz z sosem, dokładnie wymieszaj, posyp migdałami w płatkach.
11. Na wierzch połóż świeżą natkę pietruszki lub rzeżuchę.
Przed podaniem sałatkę schłodź w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.
Wielkanocna sałatka warstwowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę.
Szynkę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
Por pokrój w cienkie półplasterki, zalej na chwilę wrzątkiem, a następnie odsącz.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Układanie warstw sałatki: W przezroczystym naczyniu (np. misce lub szklanym półmisku) układaj kolejno warstwy:
Przygotowanie sosu:
Majonez połącz z jogurtem naturalnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanym sosem posmaruj dokładnie ostatnią warstwę sera, rozprowadzając równomiernie.
Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem lub świeżą rzeżuchą.
Wstaw sałatkę do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.
Podawaj schłodzoną, udekorowaną zielonymi dodatkami. Ta efektowna sałatka będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole!