Często słyszy się, że zrazy to trudne i czasochłonne danie. Nic bardziej mylnego! Faktycznie, zrazy potrzebują nieco czasu, aby były delikatne, ale samo przygotowanie ich jest szybkie i proste. Wystarczy dobre mięso oraz trochę wprawy. Cała magia dzieje się podczas duszenia na gazie lub w piekarniku! Zobacz i wypróbuj nasz przepis!
ZRAZY ŚWIĄTECZNE Z SZYNKI PANI
OCHMISTRZYNI
NADZIEWANE WĘDZONKĄ, KORNISZONAMI I ŚLIWKAMI, DUSZONE W SOSIE WŁASNYM
PODANE Z PUREE ZIEMNIACZANO-SZCZYPIORKOWYM I ĆWIKŁĄ Z CHRZANEM
SKŁADNIKI
Zrazy:
Szynka wieprzowa bez kości – 2 kg
Cebula – 200 g
Boczek wędzony – 250 g
Śliwka suszona – 200 g
Musztarda – 100 g
Sól, pieprz, majeranek – do smaku
Ogórki konserwowe
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki gotowane – 1,8 kg
Śmietana 30% - 200/250 ml
Masło – 120 g
Szczypior – ½ pęczka
Sól, gałka muszkatołowa – do smaku
Sos:
Wywar – rosół 2,5 l
Cebula – 350 g
Masło – 30 g
Grzyby suszone – 25 g
Koncentrat pomidorowy – 40 g
Śmietana 30% - 120 ml
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele – do smaku
Sposób przygotowania:
Szynkę wyporcjować, pociąć w
płaty po ok. 200 g. Cebule pociąć w grube piórka, boczek i ogórki w grube paski.
Śliwki lekko namoczyć. Płaty szynki delikatnie rozbić młotkiem, przyprawić
solą, pieprzem i majerankiem. Na rozbitym mięsie rozłożyć składniki farszu,
zawinąć i uformować zrazy. Zrazy przyprawić solą i pieprzem, wstawić na kilka
godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć
na rumiano. Zrazy włożyć do rondla i dusić pod przykryciem na małym ogniu (do
miękkości zrazów). Zrazy wyjąć z sosu. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito – ew.
doprawić do smaku. Do sosu dodać śmietanę i zagotować. Na koniec włożyć zrazy i
chwilę zagotować.
Cebulę oraz czosnek obrać i
posiekać. W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i czosnek, wlać wywar i
dusić. Do wywaru dodać grzyby suszone (namoczone),koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy – dusić.
Ziemniaki ugotować, odparować,
dodać podgrzaną śmietanę i masło. Ubić na puch, przyprawić do smaku, dodać
posiekany szczypior i wymieszać.
Zrazy podawać w sosie z ziemniakami puree i ćwikłą z chrzanem.