Przepis na zrazy świąteczne


Przepis

Często słyszy się, że zrazy to trudne i czasochłonne danie. Nic bardziej mylnego! Faktycznie, zrazy potrzebują nieco czasu, aby były delikatne, ale samo przygotowanie ich jest szybkie i proste. Wystarczy dobre mięso oraz trochę wprawy. Cała magia dzieje się podczas duszenia na gazie lub w piekarniku! Zobacz i wypróbuj nasz przepis!


ZRAZY ŚWIĄTECZNE Z SZYNKI PANI OCHMISTRZYNI
NADZIEWANE WĘDZONKĄ, KORNISZONAMI I ŚLIWKAMI, DUSZONE W SOSIE WŁASNYM
PODANE Z PUREE ZIEMNIACZANO-SZCZYPIORKOWYM I ĆWIKŁĄ Z CHRZANEM

 

SKŁADNIKI

Zrazy:

Szynka wieprzowa bez kości – 2 kg
Cebula – 200 g
Boczek wędzony – 250 g
Śliwka suszona – 200 g
Musztarda – 100 g
Sól, pieprz, majeranek – do smaku
Ogórki konserwowe

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki gotowane – 1,8 kg
Śmietana 30% - 200/250 ml
Masło – 120 g
Szczypior – ½ pęczka
Sól, gałka muszkatołowa – do smaku

Sos:

Wywar – rosół 2,5 l
Cebula – 350 g
Masło – 30 g
Grzyby suszone – 25 g
Koncentrat pomidorowy – 40 g
Śmietana 30% - 120 ml
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele – do smaku

Sposób przygotowania:

Szynkę wyporcjować, pociąć w płaty po ok. 200 g. Cebule pociąć w grube piórka, boczek i ogórki w grube paski. Śliwki lekko namoczyć. Płaty szynki delikatnie rozbić młotkiem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na rozbitym mięsie rozłożyć składniki farszu, zawinąć i uformować zrazy. Zrazy przyprawić solą i pieprzem, wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano. Zrazy włożyć do rondla i dusić pod przykryciem na małym ogniu (do miękkości zrazów). Zrazy wyjąć z sosu. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito – ew. doprawić do smaku. Do sosu dodać śmietanę i zagotować. Na koniec włożyć zrazy i chwilę zagotować.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i czosnek, wlać wywar i dusić. Do wywaru dodać grzyby suszone (namoczone),koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – dusić.

Ziemniaki ugotować, odparować, dodać podgrzaną śmietanę i masło. Ubić na puch, przyprawić do smaku, dodać posiekany szczypior i wymieszać.

Zrazy podawać w sosie z ziemniakami puree i ćwikłą z chrzanem.