Pomidory, mozzarella i świeża bazylia – tyle wystarczy do przygotowania słynnej na cały świat, włoskiej przystawki. Jak ją przygotować? Koniecznie zobaczcie nasz przepis!
Składniki:
2 duże pomidory
2 kulki mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
Bazylia
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy i kroimy w dość grube
plastry. Uwaga – nie krój pomidorów w poprzek, bo wycieknie z nich cała woda.
Połóż pomidora „na boku” (szypułką do boku, a nie do góry) i w takim ułożeniu
zacznij go kroić. Układaj na talerzu na przemian plasterki pomidora oraz pokrojoną
na nieco cieńsze plasterki mozzarellę.
Całość oprósz delikatnie solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Polej oliwą i skrop octem balsamicznym. Na wierzch połóż
kilka listków bazylii. Gotowe!
W czym tkwi sekret tego dania? Odpowiedź
jest prosta – w jakości składników! Wybierz dobre pomidory, kup najwyższej
jakości mozzarellę, dodaj dobrą oliwę oraz ocet balsamiczny produkowany w Modenie
(tak jak robią to Włosi). Nie używaj suszonej bazylii - to nie to samo. Dobra bazylia musi dojrzewać na słońcu. Do tego odrobina świeżo zmielonego pieprzu, a na
kolana powali Cię już sam aromat! Smacznego!
Skorzystaj z naszej promocji i kup pomidory idealne do caprese w super-niskiej cenie!