POWRÓT DO SZKOŁY - 7 PORAD DLA NIEJADKÓW


POWRÓT

Powraca rok szkolny, a wraz z nim zagwozdka w tysiącach polskich domów – jak zachęcić swojego niejadka do zjedzenia zdrowego i pożywnego śniadania. Znajdziemy rozwiązanie i na to! Zapraszamy!

 

#1 Jajecznica

Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto co najmniej raz w tygodniu nie lubi zjeść na śniadanie tego żółtego cudu! Pamiętajcie jednak, że Wasze pociechy nie lubią rutyny. Jeśli już nie macie pomysłów, do jajecznicy można wracać, ale zadbajcie o jej różnorodność! Raz możecie ją usmażyć na maśle. Innym razem spróbujcie wersji na parze (fit!). Niech raz trafią do niej pomidorki, a kiedy indziej szczypior czy nawet pieczarki! Jajecznica nie musi być nudna!

 



#2 Kanapki

Zanim powiecie „Oho – ale odkrycie!”, wstrzymajcie się jeszcze chwilę z werdyktem. Widzieliście kiedyś reklamy restauracji specjalizujących się właśnie w kanapkach? Czemu te w naszych domach nie mogą być takie same? Ulubiona sałata - rzymska, lodowa, szpinak, rukola; świeże warzywa - pomidory, cukinia, papryka, pieczarki, cebula, ogórki; dodatki przełamujące suchość pieczywa – sosy, serki, sery; używaj wszystkich tych rzeczy, a kanapki nigdy Ci się nie znudzą!

Koniecznie zwróć też uwagę na rodzaj wykorzystywanego pieczywa. W TOPAZ nie mrozimy pieczywa, chociaż jest to praktyka popularna w wielu sieciach!


Więcej o tym: bit.ly/Pieczywo-swieze-czy-mrozone


Przydałby się również kawałek dobrego mięska. Czy wiedzieliście, że sieć sklepów TOPAZ zdobyła prestiżową nagrodę „NAJLEPSZE STOISKO MIĘSNO-WĘDLINIARSKIE 2019”? W naszych sklepach posiadamy bardzo szeroką ofertą produktów, zarówno od tych ogólnopolskich, jak i lokalnych producentów – dla każdego coś dobrego:


bit.ly/najlepsze-stoisko-miesno-wedliniarskie-2019

 

#3 No Waste

Nie marnuj żywności! Wszystko, co znajdziesz w lodówce, z pewnością da się jeszcze jakoś wykorzystać. Zostało Ci kilka kawałków różnych wędlin? Wykorzystaj je do ww. jajecznicy lub kanapek albo… możesz zrobić szakszukę! Podsmaż wędlinę lub dowolne mięso na małej ilości tłuszczu z dodatkiem cebuli, czosnku i papryki. Zalej wszystko pomidorami z puszki i duś przez kilkanaście minut. Po tym czasie zrób kilka wgłębień w powstałym sosie i wbij w nie jajka. Duś dalej, aż jajka się zetną – wierzcie nam, że jest pyszne!


Został Ci stary, czerstwy chleb? Namocz go w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu lub ulubionych przypraw i usmaż na maśle. Kanapki z takim pieczywem z pewnością będą smakowały wybornie!

 



#4 Pamiętaj o owocach i warzywach

Solidna porcja witamin to najważniejsze o czym musisz pamiętać w żywieniu swoim i swojej pociechy! Do każdego posiłku dodawaj porcję warzyw lub owoców – najlepiej surowych. Są przecież pyszne, a z ich nadmiarem ciężko jest przesadzić!

P.S. Jak nie wiesz, co zrobić to oczywiście… zrób sałatkę!

 

#5 Wytrawne muffiny

Kto powiedział, że muffinki muszą być słodkie? Próbowaliście wytrawnej wersji – np. z serem i szynką? Uwierzcie, że warto!



 

#6 Bądź kreatywny

Najważniejsza w kuchni jest kreatywność! Weźmy np. taką tortillę. Większość osób nie widzi dla niej żadnego zastosowania poza kebabem. Co tak naprawdę można z niej zrobić? Możliwości jest mnóstwo, np.: Roladki z serkiem, sałatą i łososiem; Quesadilla; Mini-pizza na cieście z tortilli; Słodkie a’la naleśniki z tortilli z dżemem i owocami.

 

#7 Zrób wywiad

Po co wciskać swojemu dziecku coś, na co tak naprawdę nie ma ochoty? Przede wszystkim, zabierz je na wspólne zakupy. Pozwól wybrać to, co lubi lub to, czego chciałby spróbować. Zaangażuj je we wspólne przygotowanie potraw, a gwarantujemy, że wszystko zniknie z talerza czy szkolnego lunch box’u błyskawicznie!