Składniki na szaszłyki (4-5 szt.):
- kiełbasa śląska Sokołów - 5 szt.
- batat - 1 szt.
- por - 1 szt.
- ananas świeży 1/4 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- rozmaryn (opcjonalnie)
Składniki na marynatę:
- olej - 4 łyżki
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku - 1 szt.
- papryczka chili - 2 cm
- ketchup - 3 łyżki
- curry - 1 łyżeczka
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos pomidorowy lub ketchup mieszamy z curry.
Kiełbasę kroimy na plastry około 1 cm grubości. Batata obieramy i kroimy na stosunkowo cienkie plasterki, po czym kroimy ponownie na ćwiartki. Ananasa obieramy, wykrawamy twardy środek i kroimy na kostkę ok. 1,5 cm grubości. Paprykę czyścimy i kroimy w grubą kostkę. Pora kroimy na plastry ok. 0,8 cm. Paprykę, bataty i pora nacieramy marynatą i odstawiamy na ok. 15 min.
Na patyczki nadziewamy naprzemiennie wszystkie składniki szaszłyków. Pieczemy je na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez ok. 30 minut - aż kiełbasa się zarumieni. W piecu szaszłyki szaszłyki układamy na kratce (ruszcie). Pod ruszt wkładamy blachę, aby zbierał się tam sok i nie zabrudził nam piekarnika. Szaszłyki dekorujemy rozmarynem i podajemy z sosem pomidorowym.