Nadchodzi jesień, a wraz z nią, coraz ciemniejsze dni, wszechobecne chłody i brak ochoty na cokolwiek. Nie dajmy się jednak marazmowi! Co jeść, aby nie stracić ochoty do życia i cieszyć się zdrowiem? Z nami się tego dowiesz!
#1 Dynia
Dynia to bezsprzecznie królowa polskiej jesieni. W sklepach pojawia się już na początku września i można ją znaleźć aż do końca marca. Ma mnóstwo beta-karotenu, który hamuje procesy nowotworowe, jest świetna dla naszych oczu i obniża cholesterol! Co można z niej zrobić? Opcji jest mnóstwo, tak jak i mnóstwo jest rodzajów dyni. Najpopularniejsze są oczywiście kremy. Można z niej przygotowywać domowe pieczywo, zapiekanki, warzywne spaghetti, sosy, gulasze. Doskonale sprawdzi się również w przetworach! Gwarantujemy Wam – dynia to mistrzostwo świata!
#2 Cukinia
Cukinia to pyszne warzywo, łatwo dostępne na sklepowych półkach, głównie we wrześniu i październiku. Wspomaga ona pracę mózgu, poprawia odporność i jest świetnym wyborem dla cukrzyków! Możesz ją smażyć, piec, gotować, faszerować – po prostu wykorzystać ją w każdy sposób, jaki tylko przyjdzie Ci do głowy!
#3 Papryka
Papryka to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Poza fenomenalnym smakiem, ma wiele walorów prozdrowotnych. Dobrze wpływa na układ krążenia, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się, a co najważniejsze – zawiera nawet 4-krotnie więcej witaminy C niż cytryna! W okresie przeziębień, może się to okazać zbawienne! A jak ją wykorzystać w kuchni? Jest pyszna nawet na surowo, ale uwielbiamy ją w przetworach, gulaszach, kremach… Opcji jest mnóstwo!
#4 Buraki
Ten pyszny skarb polskich pól znajdziecie na sklepowych półkach od września aż do końca marca. Poza swoim pysznym, słodkim smakiem, buraki posiadają ogrom właściwości prozdrowotnych – wspomagają odchudzanie, zapobiegają anemii, mają zbawienny wpływ na odporność i układ krwionośny. Jak je przygotować? Najpopularniejszy jest oczywiście czerwony barszcz, ale równie pyszne będą domowe frytki, sok z buraków czy cienko pocięte (w formie carpaccio) z odrobiną dobrej oliwy i słonego sera.
#5 Śliwki
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć owoców! Śliwki pojawiają się w sklepach we wrześniu i październiku. Zapobiegają miażdżycy, ale co najważniejsze – dzięki witaminom z grupy B poprawiają nam humor! Można jeść je na surowo, używać do ciast, robić z nich zupy, kompoty, etc.
#6 Gruszki
Teoretycznie sezon na gruszki trwa od
końca lipca do końca września, ale możemy je dostać w sklepie znacznie dłużej,
ponieważ gruszki stosunkowo łatwo się przechowuje. Gruszki są lekkostrawne,
mają dużo błonnika, dlatego poleca się je przede wszystkim osobom starszym.
Posiadają bardzo dużo potasu, który naturalnie obniża ciśnienie krwi oraz dba o
naszą prawidłową „gospodarkę wodną”. Lecznicze właściwości można łatwo połączyć
z tymi kulinarnymi. Warto zapamiętać! Na przeziębienie, kaszel, gorączkę,
wybierz kompot z gruszek. Na wzmocnienie idealne będą smażone gruszki, a na
problemy trawienne – gruszki pieczone.