Oto kilka pomysłów na kolację z okazji Dnia Mężczyzny –
sycące, smaczne i męskie dania, które zachwycą każdego faceta!
Stek z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 2
steki wołowe (np. antrykot, ribeye)
- 2
łyżki masła
- 2
ząbki czosnku (posiekane)
- Sól,
pieprz, rozmaryn
- Oliwa
z oliwek
- 4
średnie ziemniaki
- 1
łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
- Ziemniaki:
Pokrój na ćwiartki, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i papryką, piecz 40
min w 200°C.
- Stek:
Natrzyj solą, pieprzem i oliwą. Smaż na mocno rozgrzanej patelni po 2-3
min z każdej strony.
- Masło
czosnkowe: Połącz masło z czosnkiem i rozmarynem. Na gorący stek połóż
porcję masła i podawaj z ziemniakami.

Burger wołowy z bekonem i serem cheddar
Składniki:
- 400
g mielonej wołowiny
- 4
plastry boczku
- 2
bułki brioche
- 4
plastry sera cheddar
- 1
cebula
- 2
łyżki majonezu
- 1
łyżka musztardy
- 1
łyżeczka sosu Worcestershire
- Sałata,
pomidor, ogórek kiszony
Przygotowanie:
- Burgery:
Wołowinę wymieszaj z solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Uformuj
kotlety i smaż po 3 minuty na stronę.
- Bekon:
Smaż na chrupko.
- Bułki:
Przekrój i podpiecz na suchej patelni.
- Składanie:
Posmaruj bułki majonezem i musztardą, ułóż sałatę, burgera z roztopionym
cheddarem, bekon, pomidora i cebulę. Podawaj z frytkami lub colesławem.

Makaron Carbonara (prawdziwa, włoska wersja!)
Składniki:
- 200
g spaghetti
- 100
g guanciale (lub boczku)
- 2
żółtka + 1 całe jajko
- 50 g
sera pecorino romano
- Sól,
pieprz
Przygotowanie:
- Guanciale:
Pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
- Makaron:
Ugotuj al dente, zachowaj ½ szklanki wody z gotowania.
- Sos:
W misce wymieszaj żółtka, jajko, starty ser i pieprz.
- Połączenie:
Gorący makaron wrzuć na patelnię do guanciale, dodaj sos i wodę z
makaronu, wymieszaj energicznie.
- Podawanie:
Posyp pecorino i pieprzem.

Żeberka BBQ z colesławem
Składniki:
- 1 kg
żeberek wieprzowych
- 100
ml ketchupu
- 50
ml miodu
- 2
łyżki sosu sojowego
- 1
łyżeczka papryki wędzonej
- 1
łyżeczka czosnku w proszku
- 1
łyżeczka soli, pieprzu
- ½
główki kapusty
- 1
marchewka
- 2
łyżki majonezu
- 1
łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Marynata:
Wymieszaj ketchup, miód, sos sojowy i przyprawy. Posmaruj żeberka i
marynuj 2 godz.
- Pieczenie:
Piecz w 160°C przez 2 godziny, pod koniec zwiększ temperaturę do 200°C na
15 min.
- Colesław:
Kapustę i marchewkę poszatkuj, wymieszaj z majonezem i octem.
- Podawanie:
Żeberka podawaj z colesławem i pieczonymi ziemniakami.
