Menu na kolację, z okazji Dnia Mężczyzny


Menu

Oto kilka pomysłów na kolację z okazji Dnia Mężczyzny – sycące, smaczne i męskie dania, które zachwycą każdego faceta!


Stek z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 2 steki wołowe (np. antrykot, ribeye)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • Sól, pieprz, rozmaryn
  • Oliwa z oliwek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Pokrój na ćwiartki, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i papryką, piecz 40 min w 200°C.
  2. Stek: Natrzyj solą, pieprzem i oliwą. Smaż na mocno rozgrzanej patelni po 2-3 min z każdej strony.
  3. Masło czosnkowe: Połącz masło z czosnkiem i rozmarynem. Na gorący stek połóż porcję masła i podawaj z ziemniakami.



 

Burger wołowy z bekonem i serem cheddar


Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 4 plastry boczku
  • 2 bułki brioche
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • Sałata, pomidor, ogórek kiszony

Przygotowanie:

  1. Burgery: Wołowinę wymieszaj z solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Uformuj kotlety i smaż po 3 minuty na stronę.
  2. Bekon: Smaż na chrupko.
  3. Bułki: Przekrój i podpiecz na suchej patelni.
  4. Składanie: Posmaruj bułki majonezem i musztardą, ułóż sałatę, burgera z roztopionym cheddarem, bekon, pomidora i cebulę. Podawaj z frytkami lub colesławem.



 


Makaron Carbonara (prawdziwa, włoska wersja!)

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 100 g guanciale (lub boczku)
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 50 g sera pecorino romano
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Guanciale: Pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
  2. Makaron: Ugotuj al dente, zachowaj ½ szklanki wody z gotowania.
  3. Sos: W misce wymieszaj żółtka, jajko, starty ser i pieprz.
  4. Połączenie: Gorący makaron wrzuć na patelnię do guanciale, dodaj sos i wodę z makaronu, wymieszaj energicznie.
  5. Podawanie: Posyp pecorino i pieprzem.

 



Żeberka BBQ z colesławem

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 100 ml ketchupu
  • 50 ml miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu
  • ½ główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu jabłkowego


Przygotowanie:

  1. Marynata: Wymieszaj ketchup, miód, sos sojowy i przyprawy. Posmaruj żeberka i marynuj 2 godz.
  2. Pieczenie: Piecz w 160°C przez 2 godziny, pod koniec zwiększ temperaturę do 200°C na 15 min.
  3. Colesław: Kapustę i marchewkę poszatkuj, wymieszaj z majonezem i octem.
  4. Podawanie: Żeberka podawaj z colesławem i pieczonymi ziemniakami.