Mazurek wielkanocny (przepis)


Mazurek

Masz ochotę na pyszne, wielkanocne ciacho, ale zawsze bałaś/eś się robienia wypieków? Mamy dla Ciebie przepis, któremu z pewnością podołasz! Wystarczy kilka minut pracy, chwila pieczenia i dekoracji, aby stworzyć przepysznego i cudownie wyglądającego świątecznego mazurka!


Składniki:

(spód)

250g mąki
100g cukru pudru
2 żółtka
150g masła

(masa kajmakowa)

1 puszka masy kajmakowej
150g masła

Migdały/ ozdoby do dekoracji


Sposób przygotowania:


Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Przesiać mąkę przez sitko i wymieszać/ ugnieść. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na min. godzinę.


Formę o wymiarach 25x25 lub średnicy 25-30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i 1 cm boków formy. Piec przez ok. 15 min (aż się zarumieni) w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.


Masło ubić na puszysty krem. Następnie powoli dodawać po jednej łyżce masy kajmakowej, ciągle ubijając. Gotowy krem rozsmarować na spodzie.


Gotowe ciasto udekorować migdałami, cukierkami lub innymi ozdobami.