MAŚLANY INDYK Z BIAŁYM WINEM


MAŚLANY

Czas przygotowania: 1 h 10 min.



SKŁADNIKI


• Indyk – 1 szt.

• Masło – ok. 500g

• Cytryna – 3 szt.

• Sól

• Pieprz

• Tymianek – 4 gałązki

• Rozmaryn – 4 gałązki

• Szałwia – 4 gałązki

• Białe wino – 250 ml


PRZEPIS


1. Piekarnik rozgrzej do 120°C. 

2. Umyj indyka w zimnej wodzie i dokładnie osusz go ręcznikiem papierowym. 

3. Końcówki skrzydeł usuń lub schowaj poprzez wygięcie ich do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi, sznurkiem zwiąż ciasno nogi. Umieść indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny. 

4. Równomiernie pokryj całego indyka miękkim masłem.

5. Do wnętrza indyka włóż resztę masła, połówki cytryn i gałązki ziół. Całość dokładnie obsyp solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlej białe wino.

6. Piecz indyka 4-5 godz. Mniej więcej co godzinę polej mięso wytworzonym w brytfannie sosem, aż skóra indyka stanie się chrupiąca i równomiernie złota.

7. Temperaturę piekarnika podnieś do 190°C i pieczemy przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie. 

8. Wystudź indyka przynajmniej 15 min przed pokrojeniem.