Czas przygotowania: 1 h 10 min.
SKŁADNIKI
• Indyk – 1 szt.
• Masło – ok. 500g
• Cytryna – 3 szt.
• Sól
• Pieprz
• Tymianek – 4 gałązki
• Rozmaryn – 4 gałązki
• Szałwia – 4 gałązki
• Białe wino – 250 ml
PRZEPIS
1. Piekarnik rozgrzej do 120°C.
2. Umyj indyka w zimnej wodzie i dokładnie osusz go ręcznikiem papierowym.
3. Końcówki skrzydeł usuń lub schowaj poprzez wygięcie ich do tyłu i zabezpieczenie w pobliżu szyi, sznurkiem zwiąż ciasno nogi. Umieść indyka na stelażu do pieczenia wewnątrz brytfanny.
4. Równomiernie pokryj całego indyka miękkim masłem.
5. Do wnętrza indyka włóż resztę masła, połówki cytryn i gałązki ziół. Całość dokładnie obsyp solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Na dno brytfanny wlej białe wino.
6. Piecz indyka 4-5 godz. Mniej więcej co godzinę polej mięso wytworzonym w brytfannie sosem, aż skóra indyka stanie się chrupiąca i równomiernie złota.
7. Temperaturę piekarnika podnieś do 190°C i pieczemy przez 40 min, aż skóra stanie się jeszcze bardziej chrupiąca i złocista, a mięso będzie całkowicie miękkie.
8. Wystudź indyka przynajmniej 15 min przed pokrojeniem.