Czas przygotowania: 20 min, 1 h 50 min.
SKŁADNIKI
• 1,3 kg filetu indyka
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżka octu winnego
• 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżem
PRZEPIS
1. Umyty filet z indyka włóż do garnka, zalej wodą i posól. Odstaw na 15 minut.
2. W rondelku zagotuj składniki marynaty: miód, sos sojowy, ocet i powidła. Gotuj na małym ogniu przez minutę, a następnie ostudź.
3. Filet osusz papierowymi ręcznikami i włóż do szczelnego woreczka. Następnie wlej do środka marynatę i szczelnie zawiąż. Przemieszany woreczek zostaw na noc w lodówce.
4. Nagrzej piekarnik do 180°C.
5. Wyjmij mięso na blachę do pieczenia, zalej wrzącą wodę (na wysokość około 0,5-1cm) i wstaw do piekarnika. Marynatę przelej do miski.
6. Piec przez ok 60-80 minut w zależności od wielkości mięsa. Co 15 minut podczas pieczenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Jeśli posiadasz termometr kucharski to temperatura powinna sięgać 60°C.
7. Wyjmij mięso na deskę, przykryj folią aluminiową i odstaw na min. 15 minut.
8. Pozostałą blaszkę z sosem postaw na kuchence i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zlej powstały sos do miseczki.