Samo przygotowanie łopatki z tego przepisu jest bardzo proste i zajmie Ci tylko chwilę. Jedynym minusem jest to, że mięso musi się piec przez ok. 8 godzin, ale uwierzcie nam, że warto czekać!
Marynata:
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej (koniecznie
z warstwą tłuszczu)
- 3 duże cebule
- 1 łyżka kminu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej lub
wędzonej
- 2 łyżki pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- szklanka bulionu lub soku
pomarańczowego
Solanka:
- 2 litry zimnej wody
- pół szklanki soli
- 2 liście laurowe
- pół szklanki cukru
- po pół łyżeczki kminu, papryki
ostrej, słodkiej i pieprzu
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy suche przyprawy. Dodajemy czosnek – najlepiej posiekany, ale może być też przeciśnięty przez praskę. W zimnej wodzie rozpuszczamy pół szklanki soli i pół szklanki cukru. Do wody dodajemy liście laurowe i 2 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.
Mięso przekładamy do większego naczynia i zalewamy solanką. Całe mięso musi być zanurzone w płynie. Odstawiamy do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na cały dzień.
Po tym czasie wyciągamy mięso z solanki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw. Cebule kroimy na ćwiartki i kładziemy na dnie naczynia (brytfanki lub naczynia żaroodpornego). Na cebuli układamy mięso tłuszczem do góry. Wlewamy bulion lub sok pomarańczowy.
Łopatkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110 st. C. na ok. 8 godzin. Co jakiś czas warto otwierać piekarnik i polewać łopatkę wytopionym tłuszczem i bulionem/sokiem.
Po tym czasie łopatkę wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową. Temperatura w środku musi się wyrównać, aby mięso było soczyste. W innym wypadku wszystkie soki wypłyną po rozkrojeniu.
Łopatkę należy pokroić w grube
plastry lub porozrywać ją za pomocą dwóch widelców. Idealnie sprawdzi się jako
mięso do standardowego zestawu obiadowego – z ziemniakami lub ryżem i surówką,
ale będzie również doskonałym zamiennikiem wołowiny do burgerów. Smacznego!