Lemoniada arbuzowa (przepis)


Lemoniada

W upalne dni myślimy tylko o tym, jak szybko się schłodzić. Na szczęście można to połączyć z tym, co lubi przecież każdy z nas – z pysznym jedzeniem oraz napojami. Podczas wysokich temperatur, warto pamiętać o dobrym nawodnieniu, a pomoże nam w tym jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce, czyli arbuz, a konkretnie – przepyszna arbuzowa lemoniada.


Składniki:

1/2 małego arbuza
1,5 litra wody
1 cytryna
Garść świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Arbuza pokroić w kostkę (ok. 2 cm) i pozbawić pestek. Wodę przegotować w czajniku, wystudzić i przelać do dzbanka. Wrzucić arbuza i pokrojoną w plasterki cytrynę. Mięty nie kroić – wystarczy zgnieść ją w dłoniach przed wrzuceniem. Serwować z dodatkiem lodu.