Krem z pieczonej papryki (przepis)


Krem

Lubisz charakterystyczny smak papryki? Mamy coś idealnego dla Ciebie! Już teraz zobacz, jak przygotować niesamowicie charakterystyczny krem z pieczonej papryki. Jest naprawdę pycha!

 

Składniki:


- 5 dużych czerwonych papryk
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 1,5 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 cebula
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- papryka wędzona w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


Paprykę przekroić na pół i oczyścić. Ułożyć na blasze, skropić oliwą i opruszyć solą. Obok położyć czosnek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 45 min. Papryka musi zmięknąć i zacząć ładnie brązowieć. Z upieczonej papryki zdjąć skórkę. Będzie to łatwiejsze, jeśli tuż po wyjęciu z piekarnika włożysz ją do foliowej torebki i szczelnie zamkniesz.


Cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć. Dodać liście laurowe i tymianek. Zalać gorącym wywarem. Następnie dodać upieczoną paprykę i czosnek. Gotować przez co najmniej 40 min. Z zupy wyjąć tymianek i liście laurowe. Zmiksować oraz doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę octu balsamicznego oraz wędzoną paprykę w proszku.


Smacznego!