Domowa hodowla fasolki
Przygotuj: kilka ziaren białej fasoli (znajdziesz ją na
półce w dziale produktów suchych),słoik, gazę, gumkę recepturkę. Do słoika
wlej wodę do ¾ wysokości. Na słoiku umieść gazę tak, aby dotykała poziomu wody,
zabezpiecz gumką. Na gazę połóż 2-3 ziarna fasoli. Po 3-4 dniach fasolka
zacznie kiełkować. Warto każdego dnia obserwować fasolkę i notować zmiany,
jakie zachodzą w roślinie.
PAMIĘTAJ: uzupełniaj wodę w słoiku regularnie. Słoik
powinien stać w nasłonecznionym miejscu. Sadzonkę można posadzić w ogródku
Bajkowe naleśniki
Przygotuj: 1 szklankę mąki (200g),1 szklankę mleka (250
ml),3 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, łyżkę cukru,
pół łyżeczki sody, 50g roztopionego masła, barwniki spożywcze w żelu w
dowolnych kolorach (dostępne w dziale produktów do wypieków). Wszystkie
składniki ubij mikserem do dokładnego połączenia składników. Ciasto na
naleśniki umieść w oddzielnych miseczkach, do każdej dodaj kroplę wybranego
barwnika, dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto łyżką tworząc wzory.
Można wykonać tęczę, kwiatek a nawet motylka. Na półce w dziale produktów
przemysłowych znajdziesz patelnie z gotowymi, wytłoczonymi kształtami!
Naleśniki świetnie smakują z dżemem, serkiem homogenizowanym lub kremem czekoladowym.
Wakacyjne muszelki
Przygotuj: makaron muszelki (na półce w dziale produktów
suchych znajdziesz różne rozmiary),farby, pędzelki, wodę oraz metaliczne
flamastry i brokat.
Pokolorujcie wspólnie muszelki ozdabiając je błyszczącymi elementami. Muszelki będą przypominać te, które można znaleźć na plaży podczas wakacji!