Dynia to nieodłączny element w jesiennym jadłospisie. Nie tylko pięknie komponuje się z krajobrazem złotej, polskiej jesieni, ale także dostarcza wiele wartości odżywczych. Miąższ dyni bogaty jest w witaminę A, witaminę B oraz minerały: magnez, żelazo i fosfor. Za jej intensywny kolor odpowiada beta karoten, który ma korzystny wpływ układ odpornościowy oraz tworzy naturalny filtr UV. Co więcej dzięki regularnym spożywaniu beta karotenu, jesteśmy w stanie przedłużyć letnią opaleniznę. Natomiast pestki dyni są źródłem witaminy E, magnezu, cynku oraz kwasów niskotłuszczowych. To za ich sprawą odkładanie złogów cholesterolu we krwi jest znikome. Warto też w wspomnieć o kaloriach, bo w 100g dyni jest zaledwie 27 kcal.
Poniżej kilka jesiennych propozycji na wykorzystanie dyni w naszej kuchni.
KREM Z DYNI- zawsze idealny!
Składniki:
• 1 kg dyni
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• 3 ząbki czosnku
• 1 szklanka śmietany
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu czarnego
• szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy razem. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do cebuli i czosnku, podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy dynię bulionem i duśmy do momentu, aż zmięknie czyli ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy całość do przestudzenia, a następnie blendujemy. Do zmiksowanej dyni dodajemy śmietanę, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
Krem podajemy z uprażonymi pestkami dyni.
DYNIOWE FRYTKI - alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych
Składniki:
• 0,5 kg dyni hokkaido
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• zioła do smaku
Przygotowanie:
Z dyni usuwamy środek wraz z pestkami i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki dyni. Na blaszce do pieczenia układamy dynię i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 160°C.
PUREE DYNIOWE- do sernika, syropu dyniowego lub po prostu mus!
Składniki:
• 2-3 kg dynia
Przygotowanie:
Z dyni usuwamy pestki i pokroimy w średniej wielkości kawałki, które ułożymy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 - 40 minut do miękkości dyni. Po 20 minutach warto sprawdzić, czy jest już miękka. Po ostudzeniu wybieramy miąższ łyżką . Następnie blendujemy dynię na puree i przechowujemy 2-3 dni.
SYROP KORZENNO-DYNIOWY- aromatyczny dodatek do kawy, herbaty i piwa grzanego
Składniki:
• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
• 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do zagotowania. Systematycznie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 5 min. Wywar odstawiamy na 15 min. Syrop przecedzamy przez sito, tak aby był klarowny. Następnie wlewamy mleko skondensowane lub mleko niesłodzone z cukrem i mieszkamy do rozpuszczenia. Dodajemy puree dyniowe i mieszamy. W razie potrzeby blendujemy. Gotowy syrop przelewamy do butelki i odstawiamy, przechowujemy w lodówce.
HALLOWEEN, CZYLI MODA NA 31 PAŹDZIERNIKA PO "AMERYKAŃSKU"
Wydarzenie, huczniej obchodzone w tradycji amerykańskiej, ale swoją popularność znalazło także w Polsce. Halloween to święto przypadające na ostatni dzień października. Tego dnia, a raczej wieczora, na ulicach można spotkać czarownice, wampiry, duchy i wilkołaki. Halloween to wieczór nie tylko strachu, ale także zabaw. Najpopularniejszą z nich jest „cukierek albo psikus” – dzieci zbierają cukierki po okolicznych domach, a gdy spotkają się z odmową robią psikusa. Mniej znaną, ale równie zabawną atrakcją, jest łowienie jabłek z miski pełnej wody, bez użycia rąk oraz różne formy wróżenia. Kluczową rolę w Halloween odgrywa dynia. Jack-o'-lantern to nic innego jak dynia-lampion z wyżłobionym środkiem i wyciętym otworem na świeczkę. Im bardziej kreatywny, straszniejszy lampion tym lepiej!