Karkówka w czerwonym winie


Karkówka

Składniki:

·        karkówka 1kg

·        czosnek 4 ząbki

·        cebula 2 sztuki

·        liść laurowy, majeranek, kminek

·        sok z cytryny

·        sól, pieprz

·        sos sojowy 2 łyżki

·        czerwone wino

Na początku obsyp karkówkę kolejno solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, majerankiem i kminkiem oraz skropl delikatnie cytryną. W takim stanie pozostaw mięso w lodówce na całą noc. Do naczynia dolej odrobinę wody i włóż liście laurowe. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz mięso przez ok. 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i piecz przez godzinę. Na kilka minut przed wyjęciem zdejmij pokrywkę, by potrawa się zarumieniła. Po wyjęciu karkówki sos pozostały w naczyniu przelej na patelnię, dolej około szklanki czerwonego wina i gotuj do zredukowania. Taki sos dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecedź i polej karkówkę przed podaniem.