Składniki:
· karkówka 1kg
· czosnek 4 ząbki
· cebula 2 sztuki
· liść laurowy, majeranek, kminek
· sok z cytryny
· sól, pieprz
· sos sojowy 2 łyżki
· czerwone wino
Na początku obsyp karkówkę kolejno solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, majerankiem i kminkiem oraz skropl delikatnie cytryną. W takim stanie pozostaw mięso w lodówce na całą noc. Do naczynia dolej odrobinę wody i włóż liście laurowe. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz mięso przez ok. 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i piecz przez godzinę. Na kilka minut przed wyjęciem zdejmij pokrywkę, by potrawa się zarumieniła. Po wyjęciu karkówki sos pozostały w naczyniu przelej na patelnię, dolej około szklanki czerwonego wina i gotuj do zredukowania. Taki sos dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecedź i polej karkówkę przed podaniem.