Myślisz grill - mówisz karkówka! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na wyśmienitą marynatę oraz kilka porad, jak przygotować idealną karkówkę. Nie masz pomysłu na dodatki? Na to też coś poradzimy!
Karkówka „słodki czosnek”
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka tymianku lub rozmarynu
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki soku z limonki
1 główka czosnku
Przygotowanie:
Odetnij górę od główki czosnku, skrop go oliwą i owiń szczelnie folią aluminiową. Wsadź do piekarnika na 180 st. C i piecz przez 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika czosnek powinien być bardzo miękki i delikatny. Nie będzie już miał agresywnego smaku, ale pozostanie cała jego słodycz. Cały czosnek przeciśnij do naczynia. Następnie dodaj musztardę, majonez, oliwę, tymianek lub rozmaryn, sól, pieprz, brązowy cukier, paprykę i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Karkówkę pokrój w ok. 1,5-centrymetrowe plastry.
Aby karkówka była krucha, warto wykorzystać urządzenie zwane steakerem, skruszaczem, tenderyzatorem czy siekaczem do mięsa. Karkówka jest specyficznym mięśniem, bardzo mocno poprzerastanym tłuszczem. Najprostszym sposobem na delikatne mięso jest „porozbijanie” struktury za pomocą specjalnych igieł we wspomnianych urządzeniach. Warto zaopatrzyć się w coś takiego, zwłaszcza, że koszt to maksymalnie kilkadziesiąt złotych, a dzięki temu zyskujemy pewność udanego grilla na długie lata. Jeśli jednak nie mamy steakera, można delikatnie rozbić mięso za pomocą własnej pięści.
Przygotowaną karkówkę przekładamy do naczynia z marynatą, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na dzień przed imprezą.
Jak grillować
Aby mięso dobrze się ugrillowało,
należy wyjąć je z lodówki na min. godzinę przed obróbką. Jeśli jego temperatura
będzie zbyt niska, szybko spiecze się na zewnątrz, a w środku pozostanie surowe.
Warto pamiętać o jednej zasadzie podczas gotowania/grillowania. Obróbka cieplna
mięsa powinna trwać bardzo krótko w możliwie wysokiej temperaturze lub długo w
temperaturze bardzo niskiej (tzw. slow cook). Nie trzymajmy karkówki przez 20
min na ruszcie, bo zamiast delikatnego i soczystego mięsa uzyskamy typową „podeszwę”.
W pierwszej kolejności należy zadbać o możliwie mocny żar, a następnie
grillować w tej wysokiej temperaturze przez dosłownie 2-3 min. z każdej strony.
Dzięki temu białko szybko zetnie się z zewnątrz i uniemożliwi wypłynięcie
wszystkich „soków” – to jest właśnie sekret soczystej karkówki.
Dodatki
Brak Ci pomysłu na proste dodatki? Weź kilka średniej wielkości ziemniaków, skrop oliwą i posyp solą, a następnie owiń szczelnie folią aluminiową. Wrzuć je na ruszt i grilluj przez ok. 30 min. Po tym czasie przetnij je w połowie, dodaj masła, odrobinę kwaśnej śmietany i posyp świeżym tymiankiem.
Możesz też przygotować prostą sałatkę. Kup ulubioną sałatę lub mix sałat. Jeśli zdecydujesz się na sałatę, pamiętaj, aby nie kroić jej metalowym nożem – szybko zwiędnie i straci swoją chrupkość. Rwij ją rękoma lub używaj specjalnego plastikowego nożyka. Dodaj pokrojone w połówki pomidorki cherry oraz kulki mozzarelli. Do słoika przełóż jedną łyżeczkę musztardy, 2 żółtka ze sparzonych wcześniej jaj i 100 ml oliwy. Zakręć słoik i trzęś nim, aż cała mikstura lekko się ubije i zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny – właśnie zrobiłaś/eś uniwersalny winegret! Polej sałatkę tuż przed podaniem i voila!