Karkówka – wyobrażacie sobie bez niej dobrego grilla? My nie potrafimy! Tym razem przedstawiamy Wam prosty i pyszny przepis na marynatę, która idealnie pasuje do karkówki, ale świetnie sprawdzi się również z każdym innym mięsem.
Składniki:
Karkówka 1 kg
Szalotka 1 szt.
Mango 0,5 szt.
Czosnek 4 ząbki
Papryczka chilli 1 szt.
Limonka 0,5 szt.
Grejpfrut 0,5 szt.
Olej lub oliwa 100 ml
Sos sojowy 30 ml
Ocet 10 ml
Świeża bazylia
Miód 1 łyżka
Zielona pasta curry 1 łyżka
Trawa cytrynowa 1 szt.
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Mango, chilli, bazylię, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy sok z limonki oraz grejpfruta, miód, oliwę, sos sojowy, ocet, zieloną pastę curry. Solimy oraz pieprzymy do smaku. Jeśli uznamy, że marynata jest za mało słodko, możemy dodać nieco więcej miodu lub odrobinę brązowego cukru. Mieszamy.
Do gotowej marynaty wkładamy mięso i wkładamy
do lodówki na min. godzinę (najlepiej na całą noc). Pamiętaj! Zanim zaczniesz
grillowanie, wyjmij wcześniej mięso z lodówki – niech nabierze temperatury
pokojowej.