Kanapki - to kochamy


Kanapki

Zastanawialiście się kiedyś, kto wymyślił kanapki? Kto wpadł na ten genialny pomysł, żeby między dwie kromki pieczywa włożyć tyle dobroci? A może chcecie wiedzieć, jak wyglądają najpopularniejsze kanapki na całym świecie? Zapraszamy!


Za wynalazcę kanapek uważa się Johna Montagu, czwartego hrabiego Sandwich. Stół do kart, drogi alkohol, cygara i arystokratyczne towarzystwo, a w nim nasz bohater – zajadający w pośpiechu plastry solonej wołowiny umieszczone pomiędzy dwiema równo ukrojonymi kromkami chleba. Wydawałoby się, że to niepozorny i bardzo pospolity widok, ale pamiętajmy, że akcja dzieje się w połowie XVIII wieku, w Wielkiej Brytanii. Jedzenie rękoma w tamtym czasie? Hrabia Sandwich nie widział w tym nic złego, ku zdziwieniu jego towarzyszy. Wieść o tym zwyczaju szybko rozbiegła się po całym świecie, dlatego dziś możemy raczyć się przeróżnymi i pysznymi kanapkami w każdym zakątku świata.


Ale jakie są najpopularniejsze kanapki świata? Co i w jaki sposób je się w Stanach, Włoszech czy Wietnamie? Koniecznie zobaczcie nasze zestawienie!


#1 Panini (Panino)


Podstawą włoskiej panino, bo tak nazywa się ta kanapka („panini” to liczba mnoga),jest ciabatta, czyli typowo włoskie pieczywo – chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Można je spożywać na ciepło lub na zimno, uzupełniając je ulubionymi dodatkami. Koniecznym warunkiem jest opieczenie kanapki na specjalnym grillu, zwanym właśnie „panini”.




#2 Doner kebab


Kebab to danie, które pokochał niemal cały świat. Ale czym jest „Doner”? Doner znaczy „obracający się”, więc każdy, kto choć raz był w lokalu serwującym te pyszności, powinien wiedzieć, o co tutaj chodzi. Obrotowy ruszt, powoli opiekające się mięso, odpowiednie pieczywo, trochę sosu, sałatka i mamy doskonały posiłek. Kebab wymyślili oczywiście Turcy. Można go serwować z praktycznie każdym rodzajem mięsa, pamiętając o tym, że kiedy jesteśmy w kraju muzułmańskim, z wiadomych względów nie znajdziemy w nim wieprzowiny.




#3 Pljeskavica


Pljeskavica, czyli bałkański burger! Jest to płaski kotlet, przygotowywany z siekanej lub mielonej wołowiny, wieprzowiny i baraniny, z dodatkiem sosów oraz np. ostrej papryki czy wędzonego sera. Co ważne, mięso do przygotowania kotletów musi dużo dłużej dojrzewać, co nadaje mu charakterystycznego posmaku. Kto jeszcze nie próbował – koniecznie musi nadrobić!




#4 Banh mi


Przenosimy się do Wietnamu. Dostaniemy tu najlepsze bagietki, przekrojone wzdłuż i wypełnione kiszoną marchwią, rzodkwią japońską, ogórkiem, papryczkami chilli, kolendrą, pasztetem, majonezem, tofu i innymi azjatyckimi pysznościami. Najpopularniejsze wersje banh mi to kanapka z kurczakiem, jajecznicą, skórą wieprzową czy klopsikami mięsnymi.




#5 Croque-monsieur


W dosłownym tłumaczeniu, kanapka ta nazywa się „Chrupiący Pan”. Wymyślili ją – a jakże – miłośnicy najlepszej kuchni, czyli Francuzi. Składa się ona z jasnego pieczywa, obficie nasączonego masłem, opiekanego z serem i szynką i polanego beszamelem. Samo myślenie o tym sprawia, że chce się to zjeść!




#6 Jajka po benedyktyńsku


Tak – to nie pomyłka. Jajka po benedyktyńsku to tak właściwie… kanapka! Świeże, gorące pieczywo, jajko w koszulce, przygotowywany z masła i żółtek sos holenderski, plaster chrupiącego bekonu, odrobina szczypiorku – tak powstaje poezja!




#7 Lobster roll


Najsłynniejsza, wykwintna kanapka podawana na wschodzie USA. Wystarczy dobry homar, palone masło i ulubione dodatki. Tak proste, że aż pyszne.




#8 Philly Cheesesteak


Kolejna kanapka z USA, tym razem prosto z Filadelfii. Podłużna, pszenna bułka, kawałki wołowiny wymieszane z żółtym serem oraz usmażona cebula i papryka. To danie ma już prawie 90 lat i nieustannie zachwyca.




#9 Ruben


Tej kanapki nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Nowojorski klasyk, nie do końca wiadomo, kto i kiedy go wymyślił. Jednakże jej smak jest tak perfekcyjny, że nikt nawet nie myśli jej ulepszać. Żytnie, przypieczone pieczywo; przepyszne, delikatne pastrami, kapusta, ser szwajcarski i sos rosyjski. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.