Kanapka z antrykotem i sosem zero waste


Kanapka

Składniki:

- stek z antrykotu Sokołów - 2 szt.

- bagietka - 1 szt.

- olej

- rozmaryn - 1 gałązka

- rzodkiewka - 8 szt,

- majonez - 2 łyżki

- kwaśna śmietana - 1 łyżka

- szczypiorek - 1 pęczek

- sałata rzymska - 1 opakowanie 

Sposób przygotowania:

Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i natrzeć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Ogórek zetrzeć na cienkie plasterki, rzodkiewkę pokroić na plasterki. Majonez i śmietanę zmiksować ze szczypiorkiem. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Ozdobić ogórkiem i rzodkiewką.