Składniki:
- stek z antrykotu Sokołów - 2 szt.
- bagietka - 1 szt.
- olej
- rozmaryn - 1 gałązka
- rzodkiewka - 8 szt,
- majonez - 2 łyżki
- kwaśna śmietana - 1 łyżka
- szczypiorek - 1 pęczek
- sałata rzymska - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i natrzeć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Ogórek zetrzeć na cienkie plasterki, rzodkiewkę pokroić na plasterki. Majonez i śmietanę zmiksować ze szczypiorkiem. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Ozdobić ogórkiem i rzodkiewką.