JEDZ SEZONOWO, CZYLI ZDROWO, TANIO I SMACZNIE.


JEDZ

W dzisiejszych czasach niemal każdy dba o to, aby zdrowo się odżywiać. Jemy coraz więcej warzyw i owoców, sprawdzamy skąd pochodzą, kupujemy je w zaufanych miejscach. Jest jednak coś jeszcze, o czym warto pamiętać, jeśli chcemy, by nasze menu było jak najbardziej wartościowe - sezonowość.


Jedzenie sezonowe to spożywanie takich warzyw i owoców, które rosną w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla siebie czasie. Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj owoców i warzyw przez cały rok. Niemniej należy pamiętać, że są one sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie bądź są hodowane w szklarniach.


Wymieńmy 4 najważniejsze zalety sezonowych warzyw i owoców:

  • Są tańsze. Warzywa i owoce uprawiane we właściwym dla siebie momencie rosną w dużej ilości, więc ich cena spada. Dodatkowo ich uprawa jest mniej kosztowna. Nie trzeba bowiem tworzyć im specjalnych warunków, takich jak ogrzewane szklarnie.
  • Są zdrowsze. Jeśli pozwolimy rosnąć warzywom i owocom w naturalnym dla nich momencie i miejscu, będą zawierały najwięcej składników odżywczych. Sztuczne nawożenie bądź konserwanty, które umożliwiają transport na duże odległości, znacznie obniżają jakość takich produktów.
  • Są bardziej ekologiczne. Warzywa i owoce sprowadzane z dalekich zakątków świata to przede wszystkim ogromne zużycie paliwa niezbędnego do transportu. Co więcej, takie rośliny muszą być też odpowiednio zakonserwowane, co nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne.
  • Są smaczniejsze. Produkty, które mają szansę wyrosnąć w odpowiednim dla siebie miejscu i czasie, są pełne smaku. Zbierane prosto z pola czy z drzewa błyskawicznie lądują na talerzu. Smak i aromat nie mają więc czasu na ucieczkę.


Każdy ma czasem ochotę na to, aby przywołać w zimie smak letnich warzyw czy owoców. Nie ma w tym nic złego. Pamiętaj jednak, aby podstawą diety były sezonowe produkty.