Jedzenie sezonowe to spożywanie takich warzyw i owoców, które rosną w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla siebie czasie. Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj owoców i warzyw przez cały rok. Niemniej należy pamiętać, że są one sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie bądź są hodowane w szklarniach.
Wymieńmy 4 najważniejsze zalety sezonowych warzyw i owoców:
- Są tańsze. Warzywa i owoce uprawiane we właściwym dla siebie momencie rosną w dużej ilości, więc ich cena spada. Dodatkowo ich uprawa jest mniej kosztowna. Nie trzeba bowiem tworzyć im specjalnych warunków, takich jak ogrzewane szklarnie.
- Są zdrowsze. Jeśli pozwolimy rosnąć warzywom i owocom w naturalnym dla nich momencie i miejscu, będą zawierały najwięcej składników odżywczych. Sztuczne nawożenie bądź konserwanty, które umożliwiają transport na duże odległości, znacznie obniżają jakość takich produktów.
- Są bardziej ekologiczne. Warzywa i owoce sprowadzane z dalekich zakątków świata to przede wszystkim ogromne zużycie paliwa niezbędnego do transportu. Co więcej, takie rośliny muszą być też odpowiednio zakonserwowane, co nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne.
- Są smaczniejsze. Produkty, które mają szansę wyrosnąć w odpowiednim dla siebie miejscu i czasie, są pełne smaku. Zbierane prosto z pola czy z drzewa błyskawicznie lądują na talerzu. Smak i aromat nie mają więc czasu na ucieczkę.
Każdy ma czasem ochotę na to, aby przywołać w zimie smak letnich warzyw czy owoców. Nie ma w tym nic złego. Pamiętaj jednak, aby podstawą diety były sezonowe produkty.