Jaki makaron będzie najlepszy?


Jaki

Makaron to coś, co wszyscy bezapelacyjnie kochamy. Spożywamy go w zupach, z sosami, oliwą, w zapiekankach, sałatkach i na wiele innych, zawsze pysznych sposobów. Jedni lubią ugotowany na miękko, drudzy akceptują tylko al dente. Idealnie sprawdza się na drugie śniadanie czy obiad do pracy lub szkoły. Pozostaje jednak pytanie – jakiego rodzaju makaronu użyć w danej potrawie? Jesteście ciekawi? Zapraszamy!


#1 Spaghetti

Jeżeli mowa o makaronach, nie sposób zacząć od czegokolwiek innego, aniżeli spaghetti – klasyki włoskiej kuchni. Spaghetti doskonale sprawdzi się z klasycznymi, rzadkimi sosami pomidorowymi.




#2 Penne

Penne Rigate, bo tak brzmi pełna nazwa tego makaronu, ma swoim kształtem przypominać gęsie pióra. Ze względu na ten niepowtarzalny kształt, doskonale sprawdza się z wszelkimi sosami, w których znajduje się wiele drobnych dodatków, takich jak warzywa czy boczek, ryby lub mięso.


#3 Farfalle

Popularne kokardki są dosyć specyficznym makaronem. Ich brzeg po ugotowaniu będzie miękki, a ściśnięty środek nieco twardszy, dzięki czemu będą doskonałym dodatkiem we wszelkiego rodzaju sałatkach. Można je również spożywać z lekkimi sosami na bazie masła lub oliwy i ziół.


#4 Tagiatelle

Na szczególną uwagę w tym długim i szerokim makaronie zasługuje jego chropowata tekstura. Dzięki temu, doskonale chłonie wszystkie smaki. Warto podawać go z esencjonalnymi sosami na bazie mięs, jak np. bolognese. Jest popularny również w kuchni azjatyckiej – często można go spotkać w towarzystwie chociażby mleczka kokosowego.




#5 Lasagne

Wydawałoby się, że nie ma tu wielkiego pola do popisu, ale nic bardziej mylnego! Lasagne można przygotować na wiele różnych sposobów, zaczynając od klasycznej mieszanki sosu bolognese oraz beszamelu, poprzez wersje ze szpinakiem, a na wersjach wegańskich, choćby z wykorzystaniem bakłażana – kończąc.


#6 Makaron typu nitki

Taki makaron doskonale sprawdzi się w zupach. Podkreśli ich smak, doda treściwości, a jednocześnie nie zdominuje całego dania. Mamy nadzieję, że fani świderków w zupie pomidorowej się na nas nie obrażą!


#7 Makaron sojowy

Jego nazwa jest dosyć myląca, ponieważ niewiele ma wspólnego z soją. Najczęściej robi się go z fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub batatów. Po przygotowaniu, makaron ten ma bardzo delikatny smak, co sprawia, że idealnie współgra z bardzo wyrazistymi daniami, często z dużą ilością chili. Potrawy z makaronem sojowym można znaleźć niemal na każdej ulicy w dowolnym dalekowschodnim mieście.