Jajka faszerowane – Twój pomysł na Wielkanoc


Jajka

Wielkanoc to święta, podczas których na naszych stołach królują potrawy z jajkami w roli głównej. Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć swoich bliskich nieznanym im dotąd smakiem wypróbuj nasze przepisy na jajka faszerowane, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również pięknie wyglądają na wielkanocnym stole. 

Jajka z dodatkiem pesto i tuńczyka

Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz około 6 jajek ugotowanych na twardo. Po wystudzeniu jajka należy obrać ze skorupki, przekroić na pół i oddzielić białka od żółtek. Żółtka należy rozgnieść widelcem, do żółtek dodajemy puszkę tuńczyka, łyżkę musztardy, łyżkę śmietany oraz łyżkę zielonego pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie wyłóż farsz na wcześniej przygotowane białka jajek. Udekoruj szczypiorkiem, bądź ulubionymi kiełkami. 


Jajka z buraczkami i chrzanem

Ugotowane jajka należy obrać ze skorupek i przekroić na pół, oddzielić żółtka od białek. Do masy z żółtek dodajemy startego buraczka, chrzan, odrobinę majonezu i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i umieścić w rękawie cukierniczym. Masę buraczkową wykładamy na białka i dekorujemy szczypiorkiem. 

Pieczone jaja faszerowane

Ugotowane jajka wystudź i pozostaw w skorupkach. Przekrój je na pół uważając, aby skorupka nie pękła. Żółtka oddziel od pozostałej części jajek. Na maśle podsmaż drobno posiekane pieczarki i odrobinę bułki tartej, dopraw do smaku. Tak przygotowaną masę wymieszaj z żółtkami, wyłóż na białka w skorupkach i posyp startym, żółtym serem. Jajka ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku przez około 10-15 minut.