Hot-dog z salsą pomidorową (przepis)


Hot-dog

Lubicie hot-dogi? Tak, to było pytanie retoryczne! Nie znamy takich, którzy ich nie lubią, więc prezentujemy Wam przepyszny i bardzo prosty przepis na idealne, rozpływające się w ustach hot-dogi z salsą pomidorową. Smacznego!


Składniki:

Parówki Berlinki 250g (classic, jalapeno lub z serem)

Bułki do hot-dogów 5 szt.

Pomidory 3 szt.

Pikle 3 szt.

Papryczka chili 1 szt.

Ketchup 5 łyżek

Majonez 5 łyżek

Musztarda 2 łyżeczki

Prażona cebulka 2 łyżki

Sos teriyaki 1 łyżeczka

Sok z cytryny 1 łyżka

Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Parówki zagotować lub podpiec na grillu. Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku. Pomidora pozbawić szypułki i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chili (według uznania),sos teriyaki oraz sok z cytryny. Wymieszać. Podgrzaną bułkę posmarować z jednej strony majonezem, z drugiej ketchupem. Następnie położyć kilka plasterków pikli, włożyć gorącą parówkę i przykryć pomidorową salsą, doprawioną uprzednio solą oraz pieprzem. Opcjonalnie posypać prażoną cebulką.



W tym przepisie idealnie sprawdzą się: