Grillowanie bez grilla


Grillowanie

Masz ochotę na danie z grilla, ale pogoda za oknem nie rozpieszcza? Mamy na to sposób!


Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie pysznych potraw, ale również doskonała okazja do spędzenia czasu z bliskimi. W końcu dobra atmosfera podczas spotkania jest dużo ważniejsza od samego jedzenia. Jednak co zrobić, kiedy pogoda nie pozwala na grillowanie, a my mamy ochotę na kawałek soczystej karkówki lub idealnie przypieczoną kiełbaskę? Zacznijmy od początku…


Co sprawia, że na samą myśl o jakiejkolwiek potrawie z grilla zaczyna nam cieknąć ślinka? Otwarty ogień powoduje, że podgrzewające się w ten sposób mięso, pieczywo czy warzywa nabierają fantastycznego, dymnego, lekko wędzonego aromatu. Jest dosyć prosty sposób, aby osiągnąć podobny efekt w naszym piekarniku!




Przede wszystkim, zaopatrz się w dobre przyprawy. Nieoceniona będzie wędzona papryka, którą z łatwością dostaniesz w sklepach TOPAZ. Nieco rzadziej spotykaną przyprawą będzie sól wędzona, która, podobnie jak papryka, pozwoli nadać potrawom przyjemnego, dymno-grillowego charakteru. Dodaj je do marynaty, którą przygotowujesz do karkówki, steków czy drobiu, a nie pożałujesz!


Doprawianie mamy za sobą, ale pozostaje pytanie – jak grillować bez grilla? Niemal każdy piekarnik elektryczny posiada funkcję grilla. Po jej uruchomieniu, spirale umieszczone na górnej ścianie piekarnika zaczynają się bardzo intensywnie nagrzewać. Pamiętaj, że grillowanie powinno trwać jak najkrócej i w możliwie najwyższej temperaturze. Ustaw więc w swoim piekarniku funkcję grilla, a termostat skieruj na 250 stopni Celsjusza (lub więcej, jeżeli masz taką możliwość).




Uwaga – zostaw lekko uchylone drzwiczki! Piekarnik zwykle nagrzewa się do wskazanej temperatury w około 15 min, a po tym czasie wyłącza się i aktywuje ponownie, kiedy temperatura spada. Nie możesz do tego dopuścić. Uchylone drzwiczki od piekarnika sprawią, że funkcja grill będzie działała przez cały czas z maksymalną mocą. Ułóż mięso oraz warzywa, które chcesz grillować na ruszcie, a pod nimi postaw nieco głębszą blaszkę, która zbierze spływający tłuszcz – dzięki temu nie trzeba będzie czyścić piekarnika.


Pamiętaj, aby grillowane potrawy obracać, najlepiej dwu lub trzykrotnie. Twój piekarnikowy grill z pewnością przypadnie do gustu gościom, a przygotowane w taki sposób dania będą zdrowsze niż z prawdziwego grilla dzięki mniejszej ilości wytwarzanych substancji smolistych (brak węgla). Mimo to, pamiętaj o dobrej wentylacji. W miarę możliwości, otwórz szeroko okna i włącz okap, inaczej cały dom może być dosyć mocno zadymiony.


Smacznego!