Masz ochotę na danie z grilla, ale pogoda za oknem nie rozpieszcza? Mamy na to sposób!
Grillowanie to nie tylko sposób na
przygotowanie pysznych potraw, ale również doskonała okazja do spędzenia czasu
z bliskimi. W końcu dobra atmosfera podczas spotkania jest dużo ważniejsza od samego
jedzenia. Jednak co zrobić, kiedy pogoda nie pozwala na grillowanie, a my mamy
ochotę na kawałek soczystej karkówki lub idealnie przypieczoną kiełbaskę? Zacznijmy
od początku…
Co sprawia, że na samą myśl o
jakiejkolwiek potrawie z grilla zaczyna nam cieknąć ślinka? Otwarty ogień powoduje,
że podgrzewające się w ten sposób mięso, pieczywo czy warzywa nabierają
fantastycznego, dymnego, lekko wędzonego aromatu. Jest dosyć prosty sposób, aby
osiągnąć podobny efekt w naszym piekarniku!
Przede wszystkim, zaopatrz się w
dobre przyprawy. Nieoceniona będzie wędzona papryka, którą z łatwością dostaniesz
w sklepach TOPAZ. Nieco rzadziej spotykaną przyprawą będzie sól wędzona, która,
podobnie jak papryka, pozwoli nadać potrawom przyjemnego, dymno-grillowego charakteru.
Dodaj je do marynaty, którą przygotowujesz do karkówki, steków czy drobiu, a
nie pożałujesz!
Doprawianie mamy za sobą, ale pozostaje
pytanie – jak grillować bez grilla? Niemal każdy piekarnik elektryczny
posiada funkcję grilla. Po jej uruchomieniu, spirale umieszczone na górnej
ścianie piekarnika zaczynają się bardzo intensywnie nagrzewać. Pamiętaj, że grillowanie
powinno trwać jak najkrócej i w możliwie najwyższej temperaturze. Ustaw więc w
swoim piekarniku funkcję grilla, a termostat skieruj na 250 stopni Celsjusza
(lub więcej, jeżeli masz taką możliwość).
Uwaga – zostaw lekko uchylone drzwiczki!
Piekarnik zwykle nagrzewa się do wskazanej temperatury w około 15 min, a po tym
czasie wyłącza się i aktywuje ponownie, kiedy temperatura spada. Nie możesz do
tego dopuścić. Uchylone drzwiczki od piekarnika sprawią, że funkcja grill będzie
działała przez cały czas z maksymalną mocą. Ułóż mięso oraz warzywa, które
chcesz grillować na ruszcie, a pod nimi postaw nieco głębszą blaszkę, która
zbierze spływający tłuszcz – dzięki temu nie trzeba będzie czyścić piekarnika.
Pamiętaj, aby grillowane potrawy
obracać, najlepiej dwu lub trzykrotnie. Twój piekarnikowy grill z pewnością
przypadnie do gustu gościom, a przygotowane w taki sposób dania będą zdrowsze
niż z prawdziwego grilla dzięki mniejszej ilości wytwarzanych substancji
smolistych (brak węgla). Mimo to, pamiętaj o dobrej wentylacji. W miarę
możliwości, otwórz szeroko okna i włącz okap, inaczej cały dom może być dosyć
mocno zadymiony.
Smacznego!